Planimetria - prostokat
Kamilox: Dany jest prostokat ABCD w ktorym AB=4 i BC=2.
Punkt E jest srodkiem boku BC.
Na odcinku DE wyznaczamy punkt F taki, ze EF = BE.
Prosta prostopadla do DE przechodzaca przez punkt F przecina bok AB w punkcie G.
Oblicz dlugosc odcinka FG.
1 kwi 12:59
Kamilox:
2 kwi 00:21
wredulus_pospolitus:
β = 180−
2α
| | 2tgαα | | 2x | |
8 = tgβ = tg(180 − 2α) = −tg(2α) = |
| = |
| |
| | tg2α − 1 | | x2−1 | |
więc masz do rozwiązania: 8x
2 − 2x − 8 = 0
2 kwi 01:19
Kamil: Skąd wiemy że dwa kąty α są takie same.
Tgβ nie powinien być równy 4? Bo many 4/1; CD/EC
2 kwi 02:00
wredulus_pospolitus:
prawda ... 4.
Co do kątów −−− masz tw. Pitagorasa przy dwóch bokach o tej samej długości daje taką samą
długość trzeciego boku (x) ... co dalej daje Ci przystawanie (BKB)
2 kwi 02:40
Kamilox: Ok. A da się jakoś bez użycia wzoru na tg podwójnego kata?
2 kwi 12:22
wredulus_pospolitus:

Zliczamy pola:
| | 4*1 | | x*1 | | x*√5 | | (4−x)*2 | |
4*2 = |
| + |
| + |
| + |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
16 = 4 + x + x
√5 + 8 − 2x
jedyne co musisz jeszcze wcześniej policzyć (a ja zrobiłem to w pamięci), to policzyć podstawę
czerwonego trójkąta
2 kwi 13:31
chichi:
| | 1 | | 1 | |
1) cos(α) = |
| ⇒ cos(β) = − |
| |
| | √17 | | √17 | |
| | 1 | |
2) tw. Carnota w ΔFEB: y2 = 1 + 1 − 2*1*1*(− |
| ) ⇒ y = √2+(2√17)/17 |
| | √17 | |
3) x
2 + 1
2 = z
2 ⇒ z =
√1 + x2
4) EFGB jest deltoidem, zatem P = 0.5zy = 0.5
√(1 + x2)(2+(2√17)/17) = 2 * 0.5 * 1 * x
| | 1 + √17 | |
rozwiązując to równanie otrzymasz x = |
| . |
| | 4 | |
Czy jest to szybsze rozwiązanie? Zapewne nie, ale nie jest też długie. Nie korzysta przy tym z
tangensa podwojonego kąta − tak jak chciałeś, możesz sprawdzić czy wyniki się pokrywają, o ile
nie kopnąłem się w rachunkach
2 kwi 13:40
chichi:
@
wredulus w pitagorasie jest suma kwadratów długości przyprostokątnych, a nie suma
długości przyprostokątnych
2 kwi 13:42