Funkcja f(-x)
Halinka: Dana jest funkcja f(x)=x+1x−3−4x7
czy w tym przypadku zaczynam od wspólnego mianownika?
1 kwi 12:58
wredulus_pospolitus:
1. używaj U, a nie u do zapisu ułamków:
| | 1 | |
Wtedy mamy |
| a nie 1√2x co znacznie poprawia przejrzystość |
| | √2x | |
po drugie ... zależy co chcesz policzyć
jeżeli chcesz TYLKO wyznaczyć g(x) = f(−x) to nie ma sensu robić jakiekolwiek inne
przekształcenia (czyt. wspólny mianownik)
1 kwi 13:19
Halinka: Mam rozwiązać równanie f(x)=f(−x)
1 kwi 13:39