Nierówność wymierna
Halinka: Czy tę nierównosc rozwiazujemy poprzez wyznaczenie dziedziny i obustronne przemnożenie
przez mianownik? Czy rozkładamy na dwa nawiasy?
1 kwi 12:43
Kuba:

−x
2 + 5x − 7 < 0 dla x∊R, Δ
1 = 25 − 28 < 0
zatem 3x
2 − 5x + 2 > 0, Δ
2 = 25 − 24 = 1
1 kwi 12:51
Halinka: Czyli tutaj wystarczy policzyć miejsca zerowe ?
1 kwi 12:57
wredulus_pospolitus:
Co rozumiesz poprzez "wystarczy policzyć miejsca zerowe"

W której jesteś klasie
1 kwi 12:59
Halinka: Skoro jest Δ to mi się nasunęło pytanie
1 kwi 13:02
wredulus_pospolitus:
nie odpowiedziałaś na żadne z zadanych przeze mnie pytań
1 kwi 13:05
Halinka: Już odpowiadam:
Klasa 3 i wyżej podana jest delta i pomyślałam, skoro jest to liczę pierwiastki
1 kwi 13:41