Geometria
Razor: Dany jest rownoleglobok ABCD.
Punkt E leży na boku CD a punkt F na przecieciu odcinkow BD i AE.
Pola trojkatow ABF i EDF wynosza odpowiednio 3 i 1.
Oblicz pole trojkata BCE.
1 kwi 01:07
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
1. Zauważamy, że PΔABD = PΔBCD = |
| P▱ABCD |
| | 2 | |
2. Rysujemy BE.
3. Zauważamy, że ABED to trapez, stąd P
ΔAFD = P
ΔBFE
4. Oznaczamy 'pola' trójkątów i układamy równanie:
z + x+y = y + 3x −−−> z = 2x
Więc P
ΔBCE = 2*P
ΔDEF
1 kwi 01:23
wredulus_pospolitus:
ach ... x = 1

ja myślałem, że stosunek ich pól jest 3 : 1

... no ale po za tym, że
otrzymamy konkretną wartość ... to nic nie zmienia w samych obliczeniach.
1 kwi 01:26
Razor: Dzieki. Zastanawiam się tylko z czego wynika ze ΔAFD = ΔBFE.
1 kwi 19:39
wredulus_pospolitus:
Rozor:
PADE = PAFD + PDFE
PBDE = PBFE + PDFE
natomiast ΔADE i Δ BDE mają taką samą podstawę (DE) i wysokość (htrapezu) więc mają równe
pola.
Więc ΔAFD i ΔBFE także mają równe pola
1 kwi 21:39
Razor: Wszystko już rozumiem. Dzięki wielkie!
1 kwi 23:05
wredulus_pospolitus:
@Razor −−− warto sobie zapamiętać ten fakt ... dotyczy to każdego trapezu.
2 kwi 01:28