Traapez
Podstawy Geometrii:

W trapezie ABCD kąty A=72
o− D=146
o
Obliczyc kąty C i B
Wskazówka
Zwrócie uwage ze kąty A i C oraz B i D tworza pary kątów jednostronnie wewnętrznych
Prosiłbym o narysowanie jak
Odpowiedz jest taka 34
o i 108
o
31 mar 22:57
Jolanta: Suma kątów w trapezie przy jednym ramieniu wynosi 1800
31 mar 23:05
em:
31 mar 23:19
Jolanta: Katy jednostronie wewnętrznie powstają ,gdy dwie proste przecina trzecia prosta Bok AB leży
na prostej,która podstawy trapezu Katy jednostronnie wewnętrzne to 720 i γ oraz1460 i δ
31 mar 23:20
Jolanta: Uciekł mi kawałek tekstu

ale chyba wiesz o co mi chodzilo
31 mar 23:23
Podstawy Geometrii:
Też tak myślałem że jest błąd z tymi kątami
Rysunek zrobiłem sam ,być może że trzeba zrobić inny
Będe dalej sie zastanawiał
31 mar 23:36
Jolanta: To narysuj tak,górna podstawa CD dolna podstawa AB i będzie pasowalo
1 kwi 00:15
Podstawy Geometrii:
Dobrze
Jolu
Zrobie to juz jutro .
1 kwi 00:17
Jolanta:
1 kwi 01:12
Podstawy Geometrii:
Niestety poddaje sie tutaj
{Poprosze o rozpisanie .Dziękuję
1 kwi 18:44
Jolanta:
W góry po lewej stronie C. ,po prawej D=1460
Dolna podstawa po lewej stronie A=720 po prawej B
C+A=1800. D+B=1800
C+720=1800. 1460+B=1800
C=1800−720. B=,1800−1460
C=1080. B=340
2 kwi 00:13
wredulus_pospolitus:

Alternatywne podejście (które sprowadza się do tego samego)
dzielisz trapez na dwa czworoboki ... suma kątów w każdym z nich to 360
o. W każdym z nich
znasz trzy kąty (2x 90
o + znany kąt), więc ile wynosi brakujący kąt.
2 kwi 01:27
Miś Uszatek:
Dzięki. Chyba jakieś zacmienie było
2 kwi 08:38