Prosze o pomoc
Diald: Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez x2−x−6 oraz 3x−2 wynoszą odpowiednio 5x−3 oraz 7.
Wyznacz resztę z dzielenia W(x) przez 3x2+4x−4.
31 mar 00:59
wredulus_pospolitus:
Przygotowanie do rozwiązania:
1. x2−x−6 = (x−3)(x+2)
2. 3x−2 = 3x−2
3. 3x2+4x−4 = (3x−2)(x+2)
I. W(x) = P(x)*(x−3)(x+2) + 3x−2
II. W(x) = Q(x)*(3x−2) + 7
III. W(x) = N(x)*(3x−2)(x+2) + ax + b
W(−2) = // z I. // = −8 −−−> a(−2) + b = −8
W(2/3) = // z II. // = 7 −−−> a(2/3) + b = 7
masz układ równań do rozwiązania
31 mar 02:00