Dowód
Podstawy Geometrii:

Udowodnij ze w trójkącie prostokatnym odcinek łączący wierzchołek kąta prostego ze środkiem
przeciwległego boku
jest równy połowie przeciwprostokątnej
30 mar 20:40
wredulus_pospolitus:
1. rysujemy okrąg opisany na tymże trójkącie ... środek okręgu jest gdzie

Co kończy dowód
30 mar 21:16
wredulus_pospolitus:

1. A bez takiego oszukiwania ... opuszczamy wysokość z S ... zauważamy podobieństwo trójkąta
ASD i ABC. Skala.
2. Stąd mamy |AD| = |DC| = a więc trójkąt CDS przystający do trójkąta ASD ... więc |CS| = |AS|
30 mar 21:18
Podstawy Geometrii: Dzięki
30 mar 21:28