Liczby Pierwsze. Problem Lacha-Badury
Nullstellensatz: znaleźć liczby pierwsze p, takie, że pp+2 również jest pierwsze
30 mar 17:40
Min.Edukacji: P=1
30 mar 20:01
wredulus_pospolitus:
1 to nie jest liczba pierwsza
30 mar 20:03
Nullstellensatz: @Min.Edukacji 1 nie jest pierwsze. p=3 działa ale zostaje udowodnić, że tylko 3 działa (:
30 mar 22:38
wredulus_pospolitus:
1. pomijając p=2 i p=3 liczba pierwsza spełnia warunek:
p = 6n + 1 lub p = 6n − 1 (dla n∊N+)
2. zauważmy, że
(6n+1)6n+1) (mod 3) ≡ ((6n+1)2)3n * (6n+1) (mod 3) ≡ 13n * 1 (mod 3) = 1
więc jedyna (poza p=3) możliwa postać to p = 6n − 1, bo wtedy pp + 2 = 6m + 1.
3. a żeby pokazać, że każda liczb takiej postaci (6n−1)6n−1 + 2 jest liczbą złożoną ...
niestety, bez przewertowania książek z Teorii Liczb nie podołam bo już tego nie pamiętam.
30 mar 23:07