Pole rombu
Ddd: W rombie wysokosc poprowadzona z kata rozwartego przecina dluzsza przekatna na odcinki
O dlugosciach 2 i 8. Wiadomo rowniez ze odleglosc punktu przeciecia przekatnej intej wysokosci
Od wiercholka kata rozwartego wynosi 6. Oblicz pole rombu .
30 mar 13:55
wredulus_pospolitus:

podpowiedź:
zauważ, że te trzy trójkąty ( są do siebie podobne (podobieństwo KKK).
Zaznaczasz dane ... wyliczasz skale ... wyznaczasz z tego co potrzebujesz
30 mar 15:04
rąbek:

2f=10
z tw. Pitagorasa w Δ ESD : e
2=36−9 ⇒ e=3
√3
| | 1 | |
pole rombu : P= |
| *2f*2e |
| | 2 | |
P=....
i po ptokach
30 mar 18:57