prosze o pomoc
Diald: Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x)= x − 3x/x−2 + 9x/(x−2)2 − .... , w punkcie o
współrzędnej x będącej najmniejszą nieparzystą liczbą naturalną należącą do jej dziedziny.
29 mar 18:59
wredulus_pospolitus:
1. ponownie napiszę −−−> NAWIASY

Ze względu że nie zrobiłeś nawiasu dla mianownika (x−2), początkowo myślałem że w liczniku jest
(x−3) (bo tak to na początku widziałem).
2. No dobrze ... co udało Ci się zrobić

Na czym stanęliśmy

Początek jest dokładnie taki sam.
29 mar 20:16
Diald: obliczyłem x<−1 , x>5 f(x)= (x2−2x)/(x−5)
pochodna to (x2 −10x +10)/(x−5)2
29 mar 20:30
wredulus_pospolitus:
no i w czym problem

Jaka jest najmniejsza liczba naturalna nieparzysta należąca do dziedziny
29 mar 20:46
wredulus_pospolitus:
a
1 = x
| | 3x | |
q = − |
| jak Ci z tego wyszedł mianownik (x−5)  |
| | x−2 | |
29 mar 20:47
wredulus_pospolitus:
| | 3 | |
aaaaajjjj q = |
|  ... ale nadal ... zły mianownik  |
| | x−2 | |
29 mar 20:48
wredulus_pospolitus:
| | 3 | |
tfu ... (do trzech razy sztuka  ) q = − |
| |
| | x−2 | |
29 mar 20:48
Diald: najmniejsza to bedzie 3?
29 mar 20:56
wredulus_pospolitus:
Jaka jest dziedzina funkcji

Jaka wyszła Ci wyszła funkcja po poprawce
29 mar 20:59
Diald: x<−1, x>5
no to 7
29 mar 21:00
wredulus_pospolitus:
no właśnie

ale jak wygląda sama funkcja ... bo nie tak jak napisałeś na początku
29 mar 21:01
Diald: (x2−2x)/(x+1)
29 mar 21:02
wredulus_pospolitus:
ooo ... i teraz jest już miodzio
29 mar 21:03
wredulus_pospolitus:
a jak jeszcze przekształcisz postać funkcji (tak jak w tamtym zadaniu) to i łatwiejsza do
liczenia pochodnej będzie
29 mar 21:04
Diald: już bez przekształcenia policzyłem ta pochodną i wyszła (x2 +2x−2)/(x+1)2
29 mar 21:06
Diald: i teraz jak dokończyć zadanie
29 mar 21:40
wredulus_pospolitus:
nie rozumiem.
1. masz policzoną pochodną
2. masz x0 = 7
3. wstawiasz do wzoru na styczną w punkcie i koniec zadania
29 mar 22:06
Diald: wyszło mi y=61/64(x−7)+35/8
29 mar 22:10
wredulus_pospolitus:
| | x2−2x | | 3 | |
f(x) = |
| = x−3 + |
| |
| | x+1 | | x+1 | |
jest
29 mar 22:14
Diald: super dzięki za pomoc
29 mar 22:15