matematykaszkolna.pl
odcinek i punkt Podstawy Geometrii: Na danym odcinku AB wyznaczyc punkt którego odległośc od danego punktu P płaszczyzny jest a) najmniejsza b) największa Rozpatrzyc rozmaite przypadki zależnie od połozenia punktu P względem podcinka AB
29 mar 18:30
wredulus_pospolitus: ten punkt P to jest dowolny punkt na płaszczyźnie? Czy jest to konkretnie ustalony punkt?
29 mar 18:37
Podstawy Geometrii: Według mnie to dowolny punkt płaszczyzny
29 mar 18:39
Podstawy Geometrii: rysunek Moze to być tak
29 mar 18:42
wredulus_pospolitus: to może inaczej ... jesteś w 2D czy w 3D Bo ja założyłem początkowo że w 3D emotka
29 mar 18:51
wredulus_pospolitus: Jeżeli w 2D to: 0. Jeżeli punkt P leży na odcinku AB to P jest tym punktem. 1. Z punktu P rysujemy prostą prostopadłą do prostej zawierającej AB, jeżeli prostopadła: a. przecina odcinek AB, to punkt przecięcia jest tym punktem. b. nie przecina odcinka AB to koniec odcinka, który jest 'bliżej' przecięcia prostych, jest tymże punktem.
29 mar 18:54
wredulus_pospolitus: Największa: Zawsze to będzie któryś z końców odcinka AB. W zależności gdzie przecinają się proste, będzie to ten 'dalej od przecięcia'.
29 mar 18:55
Podstawy Geometrii: Może tak . Jestem w 1973 roku
29 mar 19:17
29 mar 19:25
Podstawy Geometrii: NIe ma rozwiązania i tak
29 mar 19:36
29 mar 19:43
Podstawy Geometrii: Dziękuje za cięzką prace
29 mar 19:45
Podstawy Geometrii: Czy to zadanie kiedyś wstawiałem bo już nie pamiętam Dwa okręgi C(O1,r1) i C(O2,r2) przecinają się w punktach M i N Oznaczmy przez P punkt pierwszego okręgu różny od M leżący na średnicy O1M i przez Q (Q≠M) punkt drugiego okręgu leżący na średnicy O1N. Udowodnić ze punkty P,N Q są współliniowe ,oraz że PQ=2O1O2
29 mar 20:23
wredulus_pospolitus: Sprawdź treść zadania ... to co napisałeś nie ma sensu
29 mar 20:29
wredulus_pospolitus: rysunek to chyba miało być −−−> Q leży na średnicy O2M , prawda
29 mar 20:34
Podstawy Geometrii: W zadaniu jest O2N (przepraszam ) ale właśnie mi nie pasuje
29 mar 20:42
wredulus_pospolitus: rysunek Co do pierwszej części: rysujesz promienie do punktu N oraz odcinek MN ... zauważasz trójkąty równoramienne ... zaznaczasz kąty ... stąd dostajesz, że ∡PNM = ∡QNM = 90o Co do drugiej części ... zauważamy, że ΔPMQ jest prostokątny, natomiast ΔO1MO2 jest podobny do niego ... skala = I masz drugą część
29 mar 20:44
wredulus_pospolitus: musi być O2M ... inaczej to nie ma sensu.
29 mar 20:45
Podstawy Geometrii: https://zapodaj.net/plik-eaIPtNPrsC padł mi komputer laptop też szaleje ale jakoś udało mi sie wstawić skan
29 mar 20:49
wredulus_pospolitus: Ja nie twierdzę, że źle przepisałeś ... po prostu jest literówka w książce ... nawet w tych za komuny się zdarzało.
29 mar 20:55
Podstawy Geometrii: Będe to zaraz sobie ogarniał Sliczne dzięki za pomoc
29 mar 20:55
wredulus_pospolitus: A dlaczego musi być O2M: 1. Bo inaczej nie ma sensu zakładanie, że Q≠M 2. Zadanie jest błędne (wtedy Q i N leżą na tej samej średnicy, natomiast punkt P nie ma absolutnie żadnej szansy leżeć na tej prostej zawierającej tą średnicę)
29 mar 20:57
Podstawy Geometrii: Niestety tez juz trace wzrok i tez moge żle przepisać Ksiązka to Geometria dla klasy 1 Witold Janowski
29 mar 20:58
29 mar 20:59
Podstawy Geometrii: wredulus πiesio to zapewne Eta bo ona często się chwaliła że musi wyjśc na spacer z psem emotka Pozdrawiam
29 mar 21:06
αβγδπΔΩinnerysuję
Φεθμξρςσφωηϰϱ
±
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^252
2^{10}210
a_2a2
a_{25}a25