matematykaszkolna.pl
dowód algebraiczny witamimasakra: Cześć, proszę o pomoc z udowodnieniem, że przy założeniu a>b, i a,b>0 (a+b)/2 * ab < (a2+b2)/2 Zgaduję, że będzie trzeba wykorzystać własności średnich, ale jakkolwiek tego nie przekształcę, i tak do niczego sensownego nie dochodzę...
29 mar 17:32
wredulus_pospolitus:
 a2 + b2 a2+b2 
zauważ, że

= (

)2 czyli kwadrat średniej kwadratowej.
 2 2 
A z zależności pomiędzy średnimi wiemy, że ona jest niemniejsza niż te pozostałe dwie (arytmetyczna i geometryczna) w dowodzie nierówność NIE MOŻE być ostra sprawdź dokładnie.
29 mar 17:56
witamimasakra: Czyli mogę w uzasadnieniu napisać, że kwadrat średniej kwadratowej zawsze będzie niemniejszy niż iloczyn średniej geometrycznej i średniej arytmetycznej? Polecenie brzmi: Wykaż, że pole tego trapezu jest mniejsze niż (a2+b2)/2, ale możliwe, że to po prostu błąd. Zadanie pochodzi z V próbnej matrury zadania.info.
29 mar 18:07
wredulus_pospolitus: 1. Piszesz nierówność pomiędzy średnimi. 2. Piszesz co jest jaką średnią. 3. Na podstawie powyższego dana nierówność jest zawsze spełniona (o ile tam jest )
29 mar 18:14
wredulus_pospolitus: Pokaż całe zadanie
29 mar 18:14
Podstawy Geometrii: Treśc zadania jest taka Podstawy trapezu równoramiennego maja dlugośc a i b i a>b W trapez ten można wpisać okrąg . .
 a2+b2 
Wykaż ze pole tego trapezu jest mniejsze niż

2 
29 mar 18:22
wredulus_pospolitus: no to okey ... masz w warunkach zadania a>b ... związku z tym równość pomiędzy średnimi nie może zajść (równość zachodzi tylko gdy a=b)
29 mar 18:23
witamimasakra: Długości podstaw trapezu równoramiennego są równe a oraz b, przy czym a>b. W ten trapez można
  a2 + b2  
wpisać okrąg. Wykaż, że pole tego trapezu jest mniejsze niż

.
 2 
29 mar 18:24
wredulus_pospolitus: stąd zachodzi ostra nierówność.
29 mar 18:24
witamimasakra: Tak, w treści podałem warunek a>b, ale rozumiem, że mogło umknąć. Dziękuję bardzo!
29 mar 18:25
Podstawy Geometrii: wredulus To nie moje zadanie . jJeszce do tego nie dooszedłem . Możesz pokazac jak to rozwiązać? .dziękuje
29 mar 18:26
wredulus_pospolitus: daj link do zadania ... jest jakiś rysunek
29 mar 18:40
Podstawy Geometrii: Oni tam pisza ze rozwiązania beda 30 marca
29 mar 18:43
Podstawy Geometrii: Rysunku nie ma do zadania . pewnie trzeba samemu zrobic
29 mar 18:45
wredulus_pospolitus: Jedyne co tutaj (przed napisaniem nierówności) jest .... jak autorowi wyszło, że h = ab = 2r jeżeli wiemy, że w ten trapez można wpisać okrąg. zastanów się nad tym przez chwilę
29 mar 18:50
αβγδπΔΩinnerysuję
Φεθμξρςσφωηϰϱ
±
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^252
2^{10}210
a_2a2
a_{25}a25