prosze o pomoc
Diald: Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)= (1−2x) + (1−2x)(3−x)/4 + (1−2x)(3−x)2/16+.... .
29 mar 16:34
wredulus_pospolitus:
funkcja jest sumą nieskończonego ciągu geometrycznego o:
a
1 = (1−2x)
A więc:
warunek: |q| < 1 (co da Ci dziedzinę funkcji)
| | a1 | |
to wtedy f(x) = S = |
| = ... |
| | 1−q | |
i teraz wyznaczasz zbiór wartości
29 mar 17:58
Diald: wiem tylko mam problem jak mam to zrobic bo wyszlo ze −1 <x<7
f(x)= 4−8X/1+x i teraz co zrobić?
29 mar 18:09
wredulus_pospolitus:
po pierwsze −−−− nawiasy
| | 8x − 4 | | 8x + 8 − 12 | | 12 | |
po drugie: f(x) = − |
| = − |
| = −8 + |
| |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
z takiej postaci już sobie chyba poradzisz prawda

Nawet możesz sobie (dla sprawdzenia)
narysować:
29 mar 18:12
Diald: tak dziękuje
29 mar 18:14