prawdopodobieństwo
duo: W pewnej klasie organizowano coroczną imprezę− Festiwal Nauki. w klasie 3 D spośród 32 uczniów
12 angażowało się w wykonanie dekoracji ,a 10 zajęło się przygotowaniem gier edukacyjnych. do
przygotowań nie włączyło się 12 uczniów z tej klasy. oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że
losowo wybrany uczeń tej klasy zaangażował się tylko do wykonania jednej z prac: dekoracji lub
przygotowania gier edukacyjnych.
28 mar 09:43
l123: Łączna liczba uczniów: 32
Uczniowie, którzy nie włączyli się w przygotowania: 12
Uczniowie, którzy włączyli się w przygotowania: 32 − 12 = 20
Uczniowie, którzy zajęli się dekoracjami: 12
Uczniowie, którzy zajęli się grami edukacyjnymi: 10
Uczniowie, którzy zajęli się obiema rzeczami: 12 + 10 − 20 = 2
Uczniowie, którzy zajęli się tylko dekoracjami: 12 − 2 = 10
Uczniowie, którzy zajęli się tylko grami edukacyjnymi: 10 − 2 = 8
Uczniowie, którzy zajęli się tylko jedną rzeczą: 10 + 8 = 18
Prawdopodobieństwo, że losowo wybrany uczeń zajmował się tylko jedną rzeczą: 18/32 = 9/16
28 mar 10:19
wredulus_pospolitus:
@l123 − odrobinę krócej:
Łączna liczba uczniów: 32
Uczniowie, którzy nie włączyli się w przygotowania: 12
Uczniowie, którzy włączyli się w przygotowania: 32 − 12 = 20
Uczniowie, którzy zajęli się obiema rzeczami: 12 + 10 − 20 = 2
Uczniowie, którzy zajęli się tylko jedną rzeczą: 20 − 2 = 18
28 mar 10:27