wredulus_pospolitus:
1. Skoro przekątne są tej samej długości to ... jest to trapez równoramienny

2. Skoro mamy trapez równoramienny to ... ΔACB i ΔDBC są przystające

3. Skoro te trójkąty są przystające to ... 30
o − x = x −−−> x = 15
o
4. W takim razie ∡ACD = 180 − 60 − 15 = 105
5. Skoro mamy trapez równoramienny to ... ΔAOD i ΔBCO są równoramienne.
6. W takim razie ∡OAD = ∡ODA (oraz ∡OBC = ∡OCB)
| 180 − 105 − 15 | |
7. W takim razie ∡OAD = ∡CAD = |
| = 30 o  |
| 2 | |
8. Opuszczasz wysokość z wierzchołka C (nowy punkt oznaczmy jako H).
9. Z funkcji trygonometrycznych w ΔACH uzyskujesz wartości h = |CH| = ... oraz |AH| = ...
10. Z funkcji trygonometrycznych w ΔDHC uzyskujesz |HD| = ...
11. |AD| = |AH| + |HD| ; |BC| = 2*|HD|
12. Podstawiasz do wzoru z 09:48