permutacje
Kamil: Ile jest permutacji a1, a2, a3, a4, a5, a6, a7, a8 liczb 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
spełnajacych warunki a1 ≥ 2a3 ≥ 3a5 ≥ 4a7 oraz 4a2 ≥ 3a4 ≥ 2a6 ≥ a8?
28 mar 09:20
wredulus_pospolitus:
Wskazówka (czyli jak możesz podejść do tego zadania)
Zauważ, że
1. niech a1 = 8 ; wtedy a3 ≤ 4 oraz a5 ≤ 2 oraz a7 ≤ 2 (cztery możliwości)
2. niech a1 = 7 ; wtedy a3 ≤ 3 oraz a5 ≤ 2 oraz a7 ≤ 1 (jedna możliwość)
3. niech a1 = 6 ; wtedy a3 ≤ 3 oraz a5 ≤ 2 oraz a7 ≤ 1 (jedna możliwość)
4. niech a1 = 5 ; wtedy a3 ≤ 2 oraz a5 ≤ 1 oraz a7 ≤ 1 <−−− odpada
W sytuacji (3) pozostały nam liczby: 4,5,7,8 ... możemy je ustawić w dowolnej kolejności
(ponieważ 4*2 ≥ 8) i spełnione będą nierówności: 4a2 ≥ 3a4 ≥ 2a6 ≥ a8
W sytuacji (2) pozostały nam liczby: 4,5,6,8 ... możemy je ustawić w dowolnej kolejności
(ponieważ 4*2 ≥ 8) i spełnione będą nierówności: 4a2 ≥ 3a4 ≥ 2a6 ≥ a8
W sytuacji (1) pozostały nam liczby: 4,5,6,7 LUB 3,5,6,7 ... pierwszy zestaw możemy ustawić w
dowolnej kolejności (ponieważ 4*2 ≥ 7) i spełnione będą nierówności: 4a2 ≥ 3a4 ≥ 2a6 ≥ a8
, natomiast drugi już nie (ponieważ 3*2 < 7)
28 mar 10:43