trójkat
Kamil: Dany jest trójkąt ABC o bokach AB = 20, AC = 8 i BC = 14. Niech CF będzie dwusieczną kąta C
taką, że F leży na boku AB. Symetralna odcinka CF przecina BC w punkcie D i AC w punkcie E.
Oblicz pole czworokąta AEDF?
27 mar 21:10
wredulus_pospolitus:

UWAGA

Rysunek 'nie jest w skali

' (faktycznie kąt przy C będzie o wiele bardziej bliski
180
o)
| | 80 | | 140 | |
0. Z tw. o dwusiecznej masz |AF| = |
| ; |BF| = |
| |
| | 11 | | 11 | |
1.
czerwone Δ są przystające (KBK)
2. Więc: α = 180 − 2*(90 − β) = 2β

3. Więc
zielony Δ podobny do ΔABC −−−> |AE| = ... −−−> k = ... −−−> P
ΔAEF = ....
4. Analogicznie
fioletowe Δ przystające (także KBK)
5. Więc
pomarańczowy Δ podobny do ΔABC −−−> |DF| = ... −−−> k' = ... −−> P
ΔFDB = ...
6. W takim razie P
deltoidu ECDF = P
ΔABC − P
ΔADF − P
ΔFDB
| | 1 | |
7. PΔEDF = |
| Pdeltoidu = ... |
| | 2 | |
8. P
AEDF = P
ΔAEF + P
ΔEDF = ...
Kooooniec
PS. Zastanów się jaki wzór zastosować na P
ΔABC w momencie gdy znamy długości jego boków
28 mar 11:23
wredulus_pospolitus:
Poprawka:
przystawanie na podstawie BKB a nie KBK
28 mar 11:25
wredulus_pospolitus:
Poprawka 2:
tak naprawdę |AE| i |DF| nie trzeba wyliczać ... to jest pozostałość z mojego pierwotnego
podejścia do problemu
28 mar 11:32
Mila:

Pozdrawiam
Artur, ładnie jest.
Jeśli liczymy na ogólnych danych to obliczenia są mniej uciążliwe.
Na końcu liczymy na konkretach pole Δ ABC i pole czworokąta.
28 mar 22:13