rownanie kwadratowe z parametrem
witamimasakra: Wyznacz wszystkie wartości parametrum, dla których równanie (m−2)x4 − (2m−6)x2 + m − 1 = 0 ma
dwa rozwiązania przeciwnych znaków.
Równanie zapisałem z podstawieniem zmiennej t: (m−2)t2 − (2m−6)t + m − 1 = 0 i z warunku na
a=/=0 wyszło mi m =/= 2, z warunku na deltę > 0 wyszło mi m > − 7/9.
Jak zapisać ten warunek na dwa rozwiązania przeciwnych znaków? Przy normalnym równaniu
kwadratowym zrobiłbym po prostu x1*x2<0, ale nie wiem czy to działa tak samo ze zmienną.
Odpowiedź powinna wynosić (1,2].
27 mar 14:17
wredulus_pospolitus:
1. robisz podstawienie t = x
2 więc warunki:
a. Δ
t > 0 ∧ t
1*t
2 < 0 (tak aby dokładnie jedno rozwiązanie było dodatnie, a drugie ujemne

)
b. Δ
t = 0 ∧ t
0 > 0
to da Ci, że wyjściowe równanie będzie miało dokładnie dwa rozwiązania i będą one miały
przeciwne znaki.
27 mar 15:31
witamimasakra: Dziękuję ślicznie, ma to sens!
27 mar 17:30
wredulus_pospolitus:
ach ... i oczywiście jeszcze jest:
a = 0 ∧ Δx > 0 ∧ x1 * x2 < 0
27 mar 17:33