Pole trójkata
Halinka: Dany jest trójkat prostokatny ABC , gdzie przyprostokatne maja długosci AB=12 i BC=16. Przez
punkt D bedący srodkiem boku AB poprowadzono prosta prostopadła do ac
, która przecięła bok AC w punkcie E. Oblicz pole Δ AEDΔ
27 mar 13:24
ite:

wskazówka :
Δ AED jest podobny do Δ ABC
27 mar 14:01
Podstawy Geometrii:
Choc to nie moje zadanie to poproszę o rozwiązanie
27 mar 18:48
Δ:

|AC|=20, P(ABC)=96
ΔDAE ∼ ΔABC z cechy (kkk)
P(DAE)= .............
27 mar 19:38
Podstawy Geometrii:
Dziękuje ślicznie za odpowiedż
27 mar 20:05