Mam takie zadanie
Arnold: 1. W trapezie równoramiennym ABCD punkty styczności E oraz F okręgu wpisanego dzieli ramiona
boczne
AB oraz CD w stosunku 2:3 licząc od B oraz C. Promień okręgu wpisanego wynosi 3. Wyznacz
a) pole trapezu
b) pole koła opisanego na trapezie
c) długość odcinka CE.
23 mar 21:30
wredulus_pospolitus:
"od B oraz C"

chyb miało być "od D oraz C"
23 mar 22:01
wredulus_pospolitus:

rysunek nie oddaje proporcji 2:3, a przez to także innych proporcji.
opuszczamy wysokość z D ... mamy trójkąt prostokątny z jedną niewiadomą (x) ... z Pitagorasa
wyznaczamy wartość x.
Mając to ... cała reszta to już kwestia obliczeń
23 mar 22:04
Arnold: wkleiłem z tego co dostałem od nauczyciela. Są to zadania z zbioru maturalnego aksjomat ale nie
jestem pewnien bo nie mam go fizycznie, ale polecenie jest takie jakie dostałem Możliwe że
jest błąd..
23 mar 22:04
wredulus_pospolitus:
nie ... jest dobrze ... ja po prostu nie oznaczyłem ... trza zmienić rysunek
23 mar 22:08
wredulus_pospolitus:

w sensie ... tak oznaczyć wierzchołki
23 mar 22:11
Arnold: czy mógłbyś mi pomóc z podpunktem b oraz c bo nie wiem co zrobić ?
23 mar 22:25
Arnold: Wyszło mi x= √3/2
23 mar 22:26
Fluu: A pole jest 30 √3/2
23 mar 22:45
23 mar 22:52
Arnold: i co zrobić dalej w punktach b oraz c bo nie wiem?
23 mar 22:57
uuu:

b)
Oblicz wΔAMB sinα =...
oblicz długość |DB|=d z tw. Pitagorasa w Δ DMB
okrąg opisany na tym trapezie to ten sam co opisany na ΔDAB
z tw. sinusów
P(koła opisanego)=πR
2=....
23 mar 22:59
uuu:
c) z tw. cosinusów w Δ CEB
|CE|2= |CB|2+|BE|2− 2CB*BE*cosβ
gdzie cos β= cos(180o−α)= − cosα
cosα = √1−sin2α
i licz........
23 mar 23:02
wredulus_pospolitus:

24x
2 = 36 −−−> x
2 = 1.5

(b) masz dwa trójkąty prostokątne o tej samej przekątnej ... stąd:
(2x)
2 + y
2 = (3x)
2 + (6−y)
2 ( = R
2)
wyliczasz najpierw y, później R ... i masz pole
23 mar 23:08