zsdirichleta
zadanie20: Zadanie 20.
Średnica zbioru to maksymalna odległość pomiędzy dwoma jego punktami.
Trójkąt równoboczny o boku 1 podzielono na trzy zbiory. Udowodnić, że
średnica któregoś z nich jest nie mniejsza niż 1/√3
23 mar 20:57
wredulus_pospolitus:
| | √3 | | 2 | | √3 | | 2 | |
1. zauważmy, że 1/√3 = |
| = |
| * |
| = |
| h |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 3 | |
| | 2 | |
2. rysunek (z każdego wierzchołka zataczamy łuk o promieniu |
| h) |
| | 3 | |
3. wyciągamy wniosek
23 mar 21:07
zadanie20: dokonczysz pls?
24 mar 21:56
wredulus_pospolitus:
ale co mam dokończyć

Mam za Ciebie wyciągnąć wniosek
24 mar 22:36