Proszę o pomoc
Reginald: Trzy różne liczby a,b,c tworzą ciąg geometryczny. Liczby a+b, b+c, c+a tworzą ciąg arytmetyczn.
Wyznacz iloraz ciągu geometrycznego.
23 mar 20:44
wredulus_pospolitus:
a = a ;
b = aq ;
c = aq
2
a+b = a(1+q)
b+c = aq(1+q) −−−> r = a(q−1)(1+q)
c+a = a(1+q
2) −−−−> a(2q−1)(1+q) = a(1+q
2) −> (2q−1)(1+q) = (1+q
2) −−−−>
−−−> q
2 + q − 2 = 0 −−−> (q+2)(q−1) = 0 −−−> q =
23 mar 21:01
Reginald: mam pytanie skąd wzieło się to r ?
23 mar 21:20
wredulus_pospolitus:
nie ciąg arytmetyczny będzie oznaczony {pn}
p1 = a+b = a(1+q)
p2 = b+c = aq(1+q) ... ale także p2 = p1 + r i stąd mamy:
r = aq(1+q) − a(1+q) = a(q−1)(1+q)
później natomiast zrobiłem:
p3 = p2 + r = aq(1+q) + a(q−1)(q+1) = a(2q−1)(1+q)
23 mar 21:24
wredulus_pospolitus:
niech* ciąg ....
23 mar 21:27