pole pierścienia kołowego
duo: Ze środka pierścienia kołowego o promieniu 10 cm i 8cm wyprowadzono dwie półproste stanowiące
ramiona kąta o mier750, który dzieli pierścień na dwie figury. oblicz różnicę pól większej
i mniejszej z tych figurzeo
23 mar 18:51
wredulus_pospolitus:
czyli Pole pierścienia zostało podzielone w proporcji 5:19 (ponieważ 24 − 5 = 19)
| | 19 | | 5 | | 7 | |
czyli różnica pól = ( |
| − |
| )*Ppierścienia = |
| *Ppierścienia |
| | 24 | | 24 | | 12 | |
natomiast:
P
pierścienia = π(R
2−r
2) = π(10
2 − 8
2) = 36π
Więc ostatecznie ... ile wynosi różnica tychże pól
23 mar 18:59
duo: Różnica pól wynosi 21π.Dziękuję serdecznie za pomoc. Pozdrawiam.
23 mar 20:08