Podział proporcjonalny w trójkącie równoramiennym - dowód
Marek: Czy jest takie twierdzenie, które mówi, że jeżeli w trójkącie równoramiennym, gdzie |AB|=|BC|
poprowadzimy prostą z wierzchołka B, która przetnie nam podstawę AC w stosunku x/y to prosta
ta podzieli też w takim samym stosunku kąt ABC?
23 mar 11:00
Podstawy Geometrii:
W trójkącie równoramiennym na pewno dwusieczna kąta B podzieli podstawe w stosunku 1 : 1
Co do reszty to zrobiłbym kilka rysunków i sprawdził
23 mar 11:38
wredulus_pospolitus:

Załóżmy że tak jest w takim razie przy podziale podstawy 1:3 mielibyśmy.
Co oznacza, że w trójkącie prostokątnym ADC, środkowa (CE) jest dwusieczną kąta.
A to natychmiast obalamy, ponieważ w takiej sytuacji niespełnione jest tw. o dwusiecznej:
|AC| | | |CD| | |
| = |
| −−−−> |AC| = |CD|   |
|AE| | | |ED| | |
23 mar 11:56
23 mar 18:09
wredulus_pospolitus:
z żadnym nie będzie to działało

jedyna sytuacja to w trójkącie równoramiennym poprowadzona środkowa dzieli także dzieli kąt na
pół.
Każda inna proporcja nie będzie spełniona co można dowiesz uogólniając to co pisałem o 11:56.
I opierając się na tym, że dwusieczna kąta i środkowa pokrywają się ze sobą TYLKO w trójkącie
równoramiennym.
23 mar 18:13
w:
i równobocznym
23 mar 18:49
wredulus_pospolitus:
@w − wskaż mi trójkąt równoboczny który NIE JEST trójkątem równoramiennym

to tak jakbym napisał: "wszystkie prostokąty można wpisać w okrąg", a co Ty byś napisał: "i
kwadraty też" zapominając, że kwadrat jest prostokątem
23 mar 18:53