| 1 | ||
1. Z podobieństwa trójkątów / tw. cosinusów mamy |EF| = | |AB| | |
| 2 |
3. W takim razie trójkąt CEF jest trójkątem równoramiennym, znamy jego boki ... mamy jego pole
W takim razie jesteśmy w stanie wyliczyć 'x'
4. Stąd Vczworościanu = ...
5. Odnośnie drugiej części polecenia −−−−> przełóżmy ten czworościan tak, aby ABD był podstawą
6. Zauważmy, że obie bryły powstałe po przecięciu przez przekrój to ostrosłupy o tej samej
wysokości (wierzchołek w C), więc stosunek ich objętości = stosunkowi pól podstaw.
| 1 | ||
7. Zauważmy, że pole podstawy trójkąta AEF będzie równe | PABC | |
| 4 |