Potrzebuje pomocy z tym zadaniem.
Fluu: 3. W trapezie prostokątnym opisanym na okręgu stosunek krótszej podstawy do promienia okręgu
wpisanego wynosi 3:2. Pole trapezu wynosi 36. Oblicz pole kola wpisanego oraz odległości
wierzchołków
trapezu od jego dłuższej przekątnej.
22 mar 21:47
wredulus_pospolitus:

z Tw. Pitagorasa:
(y−x)
2 + (4x)
2 = (x+y)
2
| | 4x*(5x+y) | |
ze wzoru na pole trapezu: 36 = |
| |
| | 2 | |
stąd wyliczysz ile wynosi 2x
22 mar 22:08
uuu:

w prostokątnym ΔBOC (2w)
2=4w*x ⇒ x= w
| | 6w+3w | |
P= |
| *4w=36 ⇒ w2=2 to w=√2 |
| | 2 | |
P
k=...
|DA|=|CF|=h=..........
22 mar 22:18
Fluu: nie rozumiem czy mógłbyś wytłumaczyc ?
22 mar 22:26
Fluu: a ok dzięki nie już wszystko wiem
22 mar 22:27
Fluu: a czy w tym tw pit nie powinno byc samo y zamiast y−x?
22 mar 22:32
wredulus_pospolitus:

nie, nie jest to 'sam y'
22 mar 22:41
uuu:
y=4x bez obliczania
bo a= 2x+y=6x⇒ y=4x
22 mar 22:44
wredulus_pospolitus:
uuu −−− mimo wszystko 'jakieś obliczenia' są potrzebne czyli:
1. pokazanie że OEC podobny do BOE
2. zastosowanie proporcji
Ale masz rację ... zauważenie tego mocno ułatwi sprawę ... tyle że nie wyjaśniłeś uczniowi skąd
to się bierze i spodziewam się, że chłop nie ma pojęcia dlaczego tak jest.
22 mar 22:48
wredulus_pospolitus:
Oczywiście ... jeżeli będzie chociaż trochę dociekliwy to zrozumie ... tyle tylko ... czy jest
'trochę dociekliwy' czy też nie
22 mar 22:49
uuu:
22 mar 22:54
uuu:

Warto to wiedzieć ( jest też ta zależność w karcie wzorów − w(trójkąt prostokątny)
dlatego w tym zad: (2w)
2=4w*x ⇒ 4w
2=4wx ⇒ w=x
22 mar 23:01
. :
@uuu bardziej mi chodziło o 'dociekliwosc' w tym dlaczego BOC jest prostokątny
22 mar 23:03
uuu:
Zaznaczyłam,że : 2α+2β=180
o ⇒ α+β=90
o ⇒ Δ BOC prostokątny
22 mar 23:31
wredulus_pospolitus:
Nie oto mi chodziło ... ale teraz to się przyczepię
Kolejność w jakiej wykazujemy winna być:
1. .... to co Fiuu ma zauważyć ... więc nie będziemy mówić co to jest
więc
2. ∡BOC = 90o
więc
3. ΔOEC podobny do ΔBEO podobny do ΔBOC
Ty proponujesz wykazywanie:
a. ΔOEC podobny do ΔBEO
więc
b. ∡BOC = 90o
a wtedy pojawia się pytanie ... skąd wiemy (bez wcześniejszego wykazania że ∡BOC = 90o), że
ΔOEC podobny do ΔBEO
Oczywiście, to się sprowadza do 'magicznego' punktu 1. ... którego celowo nie podaje, aby Fiuu
spróbował sam na to wpaść.
Rozumiesz o co mi chodzi? Zakładasz (poprawnie ... ale nadal zakładasz) podobieństwo trójkątów
bez wcześniejszego pokazania dlaczego taki wniosek możemy akurat w tym przypadku możemy
wyciągnąć (a w wielu innych przypadkach nie będziemy mogli tego zrobić)
22 mar 23:56
Fluu: ok bardzo dziękuje
23 mar 00:03
uuu:
23 mar 00:03
Fluu: czy ja musze przyjąć ze A jest (0,0)? żeby obliczyć odległoć tych wierzchołków?
23 mar 22:18
Podstawy Geometrii:
Trójkąt BOC jest trójkątem prostokątnym bo : .
1)Srodek (O) okręgu wpisanego w czworokąt leży na przecięciu sie dwusiecznych kątów
2)Dwusieczne kątów przyległych przecinają sie pod kątem prostym
Kąty B i C sa to kąty przyległe stąd ∡COB jest kątem prostym ,więc ΔBOC jest trójkątem
prostokątnym
rysunek z godz 22 : 18
23 mar 22:28
uuu:

|BD|= 2
√26
| | d*|BD| | |
P(ABC)= 24 i P= |
| to d=... |
| | 2 | |
| | e*|BD| | |
P(BCD)=36−24=12 to P= |
| to e=... |
| | 2 | |
23 mar 22:31
uuu:
poprawiam : P(ABD)=24
23 mar 22:33
Fluu: dziękuje bardzo za pomoc <3
23 mar 22:39