Ciągłość funkcji
Podstawy Geometrii:
Funkcję f: A →ℛ nazywamy ciągłą w zbiorze B⊂A jesli f jest ciągła w każdym punkcie zbioru B
Przykłady z książki na ciągłość funkcji w punkcie zrobiłem
Jest natomiast polecenie
Zbadaj ciągłość funkcji w zbiorze ℛ a następnie sporządz jej wykres jeżeli
a) f(x)={3x dla x<0
{2x−x
2 dla x≥0
b) f(x)={−1 dla x≤0
{1 dla x>0
c) f(x)=|x| d) f(x)=|x−1| e) f(x)=|x+3|
f) f(x)=|x
2−1| g) 4−x
2| h) |(x−3)(x+2)|
i) |x
2−x−2|
| | |x−4| | |
j) f(x)={ |
| dla x≤−1 |
| | x−4 | |
{2x+1 dla −1<x≤1
{2+2x−x
2 dla x>1
Ogólnie jak do tego podejść?
22 mar 19:53
wredulus_pospolitus:
Ogólnie badanie ciągłości polegałoby na sprawdzeniu każdego punktu w R (nierealne),
ale ... wiem że g(x) = 3x jest funkcją ciągłą (w R) ; h(x) = 2x−x2 także jest funkcją ciągłą
(w R)
więc f(x) na pewno jest ciągła w R/{0} ... pozostaje nam do sprawdzenia czy jest ciągła w x0=0
do sprawdzenia tego skorzystamy z granicy i sprawdzimy czy: limx−> 0− f(x) = f(0)
22 mar 19:56
Podstawy Geometrii:
a)
f(0)=2x−x2=0
lim x→0 3x=0
Funkcja jest ciągła
b)
f(x)=−1 ciągła w zbiorze ℛ
f(x)=1 ciągła w zborze ℛ
Podejrzany punkt to x0=0
f(0)=−1
lim x→0 =1
W punkcie x0=0 funkcja nie jest ciągła
c) f(x)=|x|
jak ppodejśc do tego bo tutaj nie punktów podejrzanych ?
22 mar 20:12
wredulus_pospolitus:
jak bardzo chcemy sobie przećwiczyć to:
| | ⎧ | x dla x≥0 | |
| |x| = | ⎩ | −x dla x<0 |
|
22 mar 20:16
wredulus_pospolitus:
i raczej nie pisze się f(x) = −1 ciągła w R ; f(x) = 1 ciągła w R
po prostu piszemy sobie f(x) jest ciągła w R\{x0} ... albo nawet i ten zapis olewamy
22 mar 20:17
Podstawy Geometrii:
Będe uważał z tymi zapisami
c) f(x)=|x|
|x|= x dla x≥0
=−x dla x<0
f(0)=0 biore to |x|=x dla x≥0
lim x→0 (−x)=0
limx→0=f(0)
Funkcja jest ciągła na całym zbiorze ℛ
d) f(x)=|x−1|
|x−1|= x−1 dla x≥1
|x−1|=1−x dla x<1
f(1)=x−1=1−1=0
limx→1 (1−x)=0
lim x→1 = f(1)
Funkcja jest ciągla na całym zbiorze ℛ
mam takie pytanie
Funkcje liniowe , kwadratowe ,wielomiany , logartmiczne , wykladnicze trygonometryczne sa
ciągłe ww swojej dziedzinie
To wiemy
A co z watościa bezwzględna?
22 mar 20:36
wredulus_pospolitus:
funkcja "wartość bezwzględna" 'nie psuje' ciągłości funkcji
więc, jeżeli g(x) ciągła w A, to f(x) = |g(x)| ciągła w A
22 mar 20:39
wredulus_pospolitus:
dlatego właśnie napisałem " jak bardzo chcemy sobie przećwiczyć "
22 mar 20:40
wredulus_pospolitus:
pominę dowód tego (20:39) faktu i tylko napiszę:
1. jeżeli g(x) przyjmuje wartości nieujemne to f(x) = |g(x)| = g(x)
2. jeżeli g(x) przyjmuje wartości niedodatnie to f(x) = |g(x)| = −g(x)
3. w pozostałych przypadkach f(x) będzie kombinacją funkcji g(x) i −g(x) które w przedziałach
są ciągłe, natomiast w miejscu 'przejścia' z jednej na drugą wartość funkcji będzie równa 0
(bo tak wygląda konstrukcja wartości bezwględnej)
22 mar 20:43
wredulus_pospolitus:
natomiast wartość bezwzględna 'psuje nam' różniczkowość (posiadanie pochodnej), ale to jeszcze
chwilka zanim do tego rozdziału przejdziesz
22 mar 20:44
Podstawy Geometrii:
Ja sie dopiero tego uczę i chciałbym to dobrze zrozumieć, dlatego dopytuję

e) będzie podobne do d)
Teraz f)
f(x)=|x
2−1|
|x
2−1|=x
2−1 dla x∊(−
∞,−1]U[1,
∞)
|x
2−1|=1−x
2 dla x∊(−1,1)
Więc tutaj możemy także zapisac ze funkcja f(x)=|x
2−1| jest ciągła w zbiorze ℛ
Musimy tutaj policzyć wartośc funkcji dla x=−1 i x=1 oraz policzyć granice przy x→−1 i x→1?
22 mar 20:51
wredulus_pospolitus:
dokładnie ... tutaj będą 2 punkty 'podejrzane' o bycie punktami nieciągłości.
22 mar 20:58
Podstawy Geometrii:
f(−1)=x2−1=0
lim x→−1 (1−x2)=0
f(1)=x2−1=0
lim x→1 (1−x2)=0
Funkcja jest ciągła na całym zbiorze ℛ
22 mar 21:00
Podstawy Geometrii:
To przykłady g,h,i) podobnie
Został przykład j)
| | |x−4| | |
f(x)={ |
| dla x≤−1 |
| | x−4 | |
{2x+1 dla −1<x≤1
{2+2x−x
2 dla x>1
Tutaj mam problem bo tak
x=4 musimy wyrzucic z dziedziny
Więc w x=4 jej nie badamy ?
Podejrzane punkty o nieciągłośc to
x=−1 i x=1
| | |x−4| | | 4−x | |
f(−1)= |
| = |
| =−1 |
| | x−4 | | x−4 | |
lim x→(−1) 2x+1=2*(−1)+1=−1
f(1)=2x+1=2+1=3
limx→1 −x
2+2x+2=−1+2+2=3
Jak tutaj bedzie ?
f(−1)≠f(1)
lim x→(−1)≠lim x→1
W odpowiedzi mam że jest ciągła
22 mar 21:35
wredulus_pospolitus:
ale chwila ... f(−1) NIE MUSI być równa f(1)

badasz osobno ciągłość w punkcie x = −1 czyli czy f(−1) = lim
x−> −1 f(x) (lewo czy tam
prawostronna)
i osobno dla punktu x = 1
22 mar 22:00
Podstawy Geometrii:
Dobrze
22 mar 23:11