Granice ,,,,,
Podstawy Geometrii:
Twierdzenie ;
jeżeli w pewnym sąsiedztwie punktu x
0 funkcja g przyjmuje tylko wartości dodatnie i lim
x→x
0 g(x)=0
| | a | |
to funkcja okreslona wzorem f(x)= |
| ma wpunkcie x0 granice niewłaściwa +∞ dla |
| | g(x) | |
a∊ℛ
+ i
zas graniće niewłaściwą (−
∞) dla a∊ℛ
−.
Taki przykład
g(x)=
√|x−3|
lim x→3
√|x−3|=0
Moje pytanie jest takie
Czy potrzebna jest wartośc bezwzgledna pod pierwiastkiem skoro i tak x−3≥0 to w sąsiedztwie
punktu x
0=3 funkcja g(x)=
√x−3 przyjmuje wartości dodatnie ?
22 mar 12:23
wredulus_pospolitus:
bo dla
√x−3 jak zauważyłeś masz warunek x−3 ≥ 0 więc dla x−3 < 0 funkcja nie jest
określona
a przykład chciał pokazać, sytuację gdzie funkcja i z jednej i z drugiej strony x
0 jest
określona i zbiega do 0
innym przykładem byłoby
| | 5 | |
limx−>3 |
| i nie masz wartości bezwzględnej |
| | (x−3)2 | |
albo zamiast (x−3) wstawić cosx (i odpowiednio zmienić x
0 na π/2)
22 mar 12:49
Podstawy Geometrii:
Dziękuje . Juz rozumiem
22 mar 12:53
wredulus_pospolitus:
oczywiście to twierdzenie pasuje dla g(x) = √x−3 ... po prostu przykład chciał
zaprezentować sytuację gdzie Dg = R
22 mar 12:55