Granice funkcji
Podstawy Geometrii:
Zaczynam dopiero granice funkcji (szkoła średnia )
| | 0 | |
Po podstawieniu mam [ |
| ] |
| | 0 | |
Mam napisane ze
| | (√x−1)(√x+1 | | x−1 | |
√x−1= |
| = |
| |
| | √x+1 | | √x+1 | |
Tu ma wyjśc granica =2
21 mar 22:35
wredulus_pospolitus:
tak tylko Twój przykład ma inny znak w mianowniku ... przez co to wyrażenie którego granicę
chcesz znaleźć będzie = √x + 1
to zadanie wymaga od Ciebie zastosowania wzoru skróconego mnożenia: a2−b2 = (a−b)(a+b)
i jest to 'standardowe' przekształcenie które będziesz wykorzystywać przy liczeniu granic.
Do tego stopnia, że po chwili nawet nie zastanawiasz się, tylko od razu to robisz
21 mar 22:49
limes:
Inaczej : usuń niewymierność z mianownika domnażając przez √x+1
21 mar 22:56
Podstawy Geometrii:
Dobrze. Jeszce to dokładnie przemysle .
21 mar 22:56
limes:
Nima co myśleć
| | (x−1)(√x+1) | |
f(x)= |
| = √x+1 |
| | (√x−1)(√x+1) | |
to limx→1(
√x+1)=
√1+1=2
21 mar 23:01
Podstawy Geometrii:
Dziękuje . Własnie do tego doszedłem .
Resztę przykładów juz zrobię
21 mar 23:34