równanie z parametrem
duo: Wyznacz wartości parametru m, dla których równanie ma dwa różne pierwiastki, takie, że ich suma
nie jest większa niż 2,5
(m+1)x2− 3mx +m+1=0
20 mar 20:42
wredulus_pospolitus:
założenia:
1. m+1 ≠ 0
2. Δ > 0
warunek:
x1 + x2 ≤ 2.5 −−−> wzory Viete'a się kłaniają
20 mar 20:47
Mei Lin:
1)Δ>0
| | −3m | | 3m | |
2)x1+x2=− |
| = |
| ≤2,5 |
| | m+1 | | m+1 | |
Rozwiązujesz te dwa warunki
20 mar 20:49
Mei Lin:
m+1≠0 wredulus dodał
20 mar 20:51
duo: Dziękuję bardzo za pomoc.
21 mar 20:37