obliczane współczynników funkcji kwadratowej
duo: Funkcja kwadratowa ma jedno miejsce zerowe oraz f(3)=f(7)=2. wyznacz współczynniki a,b,c.
20 mar 20:34
wredulus_pospolitus:
1. skoro funkcja kwadratowa ma jedno miejsce zerowe to wiemy, że można ją zapisać w postaci:
f(x) = a(x − x
o)
2
2. skoro wiemy, że funkcja przyjmuje wartości dodatnie to znaczy, że a>0
| | 3+7 | |
3. skoro f(3) = f(7) to znaczy, że xwierzchołka = (w tym przypadku także) xo = |
| = |
| | 2 | |
5
4. więc f(x) = a(x−5)
2
5. podstaw współrzędne jednego z punktów (3,2) lub (7,2) w celu wyznaczenia współczynnika 'a'
6. mając postać funkcji ... zapisujesz funkcję w innej postaci aby 'wyłuskać' b,c.
20 mar 20:43
Misiek:

y=a(x−5)
2
2=a(3−5)
2
a=...isiek
y=..............
| | 1 | | 1 | |
a= |
| , b= −5 , c= 12 |
| |
| | 2 | | 2 | |
20 mar 20:50
Mei Lin:
1)Δ=0
b
2−4ac=0
2)f(3)=2
3)f(7)=2
ax
2+bx+c=0
49a+7b+c=2
9a+3b+c=2
40a+4b=0 / : 4
10a+b=0
b=−10a
9a−30a+c=2
−21a+c=2
c=2+21a
Δ=0
(−10a)
2−4*a(2+21a)=0
100a
2−8a−84a
2=0
16a
2−8a=0
a(16a−8)=0
a=0 odpada
16a−8=0
b=−10a=−5
c=2+21c=2+10,5=12,5
a=0,5 b=−5 c=12,5
Wiem wiecej liczenia .
20 mar 22:39
duo: Dziękuję bardzo za pomoc.
21 mar 20:35