Okresowośc
Luna :
Sprawdz ze f(x+T) =f(x) jesli
i
2sinU{x}[2}−3 i T=4π
Jak to zrobic krok po kroku?
dziękuję
20 mar 13:17
wredulus_pospolitus:
to jest f(x) = tg(4x+2)

i 'to coś drugie' to co to jest
20 mar 13:19
wredulus_pospolitus:
g(x) = tg(x) posiada T = π
h(x) = tg(x + 0.5) posiada T = π (przesunięcie po osi OX nie zmienia okresu podstawowego)
f(x) = tg(4(x+0.5)) = tg(4x + 2) posiada T = 4*π
analogicznie robisz drugi przykład
20 mar 13:22
Luna :
Nie wredulus
jest tak jak napisałem
f(x)=tg4x+2
drugie to
20 mar 13:23
wredulus_pospolitus:
'tak jak zapisałem'

Czyli tg(4)*x + 2

bo TAK WŁAŚNIE ZAPISALEŚ.
Nadal ... f(x) = tg(4x) + 2 robi się analogicznie tylko przesuwasz po OY na początku co także
nie zmienia okresu podstawowego
20 mar 14:03
ite:
| | π | |
Może tak: sprawdzamy, czy f(x)=f(x+T) gdy f(x)=tg(4x) a T= |
| |
| | 4 | |
| | π | | π | |
f(x+T) = tg[4(x+T)] = tg[4(x+ |
| )] = tg(4x+4* |
| ) = |
| | 4 | | 4 | |
= tg(4x+π) = tg(4x) = f(x)
20 mar 14:08
chichi:
to żeś wredulus dał do pieca
20 mar 14:09
wredulus_pospolitus:
| | π | |
@ite ... mam tylko jedną uwagę do tego sposobu ... w ten sposób wykazujesz t = |
| |
| | 4 | |
natomiast nie wiemy, czy aby na pewno jest to okres podstawowy
20 mar 14:44
ite:
Ratuje mnie to, że w treści z 13:17 jest mowa tylko o sprawdzeniu okresowości.
Nie ma powodu żeby się zastanawiać, czy ten podany okres jest podstawowy.
20 mar 15:00
Luna :
Dziekuje .Juz rozumiem
Nie sprawdzamy okresu podstawowego
20 mar 15:20