Równanie trygonometryczne
maturzysta: | | 1 | |
Rozwiąż równanie 2*sin(2x) + |
| = 4*cos(x) w zbiorze [0, 2π]. |
| | tg(x) | |
Bardziej chodzi mi o ilość rozwiązań, bo ten tangens wprowadza niejasność. Logika mówi co
innego a kalkulator graficzny co innego.
19 mar 12:10
Krzysiek:
2*sin(2x)+ctg(x)=4cosx
sin(x)≠0 ze względu na ctg(x)
| | cos(x) | |
2*2sinx*cosx+ |
| =4cos(x) |
| | sin(x) | |
| 4sin2(x)cos(x)+cos(x) | |
| =4cos(x) |
| sin(x) | |
| 4sin2(x)*cos(x)+cos(x) | |
| −4cos(x)=0 |
| sin(x) | |
| 4sin2(x)cosx+cos(x)−4cosxsinx | |
| =0 |
| sin(x) | |
To wyrazenie jest rowne o gdy licznik jest równy 0
4sin
2x*cosx−4sinxcosx+cosx=0
cosx(4sin
2x−4sin(x)+1)=0
cosx=0
lub
4sin
2x−4sinx+1=0
(2sinx−1)
2=0
2sinx−1=0
Potrafisz rozwiązac te dwa równania
cosx=0 i 2sinx−1=0?
19 mar 13:32
maturzysta: Tak, reszte potrafię rozwiązać ale właśnie mnie ten przypadek cos(x)=0 zastanawiał. Bo mamy tam
| | 1 | |
|
| , więc wypadało by teoretycznie rozpatrzeć tg(x) ≠ 0. W końcu tak to było zapisane |
| | tg(x) | |
i żeby przekształcić tożsamościowo to w mianowniku nie może być 0.
| | sin(x) | |
Wtedy |
| ≠ 0, więc |
| | cos(x) | |
1) Licznik nie może zerować
sin(x) ≠ 0 <=> x ≠ kπ, k∊ℤ
2) Mianownik różny od zera
cos(x) ≠ 0 <=> x ≠
π2 + kπ, k∊ℤ
Co do rozwiązania
D: x∊[0, 2π]
1)
cos(x) = 0 <=> x =
π2 + kπ, k∊ℤ
k = 0 => x =
π2∊D
k = 1 => x =
3π2∊D
Dalej nie sprawdzam bo poza dziedziną
2)
2sin(x) − 1 = 0
sin(x) =
12 <=> x =
π6 + 2kπ ∨ x =
5π6 + 2kπ, k∊ℤ
k = 0 => x =
π6∊D ∨ x =
5π6∊D
Dalej tez poza dziedziną
Zatem x∊{
π6;
π2;
3π2;
5π6}
19 mar 13:47
maturzysta: | | 1 | |
W szkole normalnie mnie uczono że |
| = ctg(x), ale ponieważ nie ma tego już w |
| | tg(x) | |
programie to i zadanie takie na około. No i przez to jest nieścisłość, bo niektórzy mówią że
są 2 rozwiązania, a niektórzy że 4.
19 mar 13:55
Krzysiek:
A widzisz .
Możesz miec racje w tym przypadku .
| | 1 | |
Bo mianownik nie może sie zerowąc ze wzgledu na tangens czyli cosx≠0 a potem |
| nie |
| | tgx | |
może sie zerowac ze względu na ctg
Więc rozwiązanie cosx=0 musimy odrzucic .
19 mar 14:00
Krzysiek:
Może wredulus spojrzy
19 mar 14:03
maturzysta:

Jako tako udało mi się wykres tutaj załączyć
| | 1 | |
y = 2*sin(2x) + |
| − 4*cos(x) |
| | tg(x) | |
No i właśnie na kalkulatorach graficznych wychodzą 4 rozwiązania. I nie wiem co z tym faktem
zrobić xD Przed tamtą kreską w prawym górnym rogu dopiero x sięga 2π.
19 mar 14:22
wredulus_pospolitus:
nie ma żadnej nieścisłości:
zał.
cos ≠ 0 ∧ tgx ≠ 0
co powoduje, że część wyników należy odrzucić.
19 mar 14:31
19 mar 14:33
maturzysta: Okej, o tym nie pomyślałem. Czyli ostatecznie x∊{π6; 5π6}.
Jak rozumiem to gdyby tam od razu był ctg(x), to nie bierzemy wtedy cos(x) ≠ 0 pod uwagę. Ale
że mamy w takiej postaci, to musimy wyznaczyć dziedzinę wyjściowego równania i nam odpadnie
wtedy ten cosinus.
19 mar 14:42
wredulus_pospolitus:
dokładnie
19 mar 14:54
chichi:
oczywiście, że biorą pod uwagę, gdy go zapytasz ile wynosi f(0) to wypluje niezdefiniowane, tam
jest dziura w jednym argumencie, ale tego nie widać, my zwykliśmy w układzie robić wielkie
otwarte kropy, do których wpada... spoooooooro argumentów
19 mar 23:08
19 mar 23:11