cięciwy
Antoni: To znowu ja, znowu z zadaniem z Kangurka

Proszę o jakąś wskazówkę bo nie wiem od czego
zacząć.
W kole o promieniu 15 obrano punkt P odległy od środks koła o 9. Ile istnieje różnych cięciw
przechodzących przez punkt P, których długości wyrażają się liczbami całkowitymi?
18 mar 20:50
Antoni: Póki co mam tylko dwie: 30 i 24, ale są to bardzo specyficzne przypadki, tzn. średnica i P jako
środek cięciwy.
18 mar 20:54
wredulus_pospolitus: A jakie masz odpowiedzi ?
18 mar 21:12
Antoni: 1, 2, 7, 12, 24
18 mar 21:20
wredulus_pospolitus:

Minimalna długość = 24
Maksymalna długość = 30
Dwie masz ... więc jedna odpowiedź odpada.
Skoro mają to być różne cięciwy ... to odrzucamy wszystkie które miałyby taką samą długość (bo
wtedy to jest ta sama cięciwa, poprostu odbita).
Związku z tym maksymalna (teoretyczna) ilość jaka może być to: 7.
Więc zostają nam dwie odpowiedzi do wyboru.
A dlaczego uważam, że będzie to (c) 7 .... otóż śmiem założyć, że idąc
z pionowej cięciwy
w kierunku poziomej (obracając o coraz większy kąt) będziemy uzyskiwać coraz większe długości
tych cięciw, więc powinniśmy w końcu 'trafić' także i na długość 25 , 26 , itd.
18 mar 21:30
Antoni: Twój tok myślenia do mnie przemawia, ale gdy sprawdziłem teraz odpowiedź w kluczu okazuje się,
że poprawna to 12
18 mar 21:45
Antoni: Pewnie oni uznają cięciwy, które są swoim odbiciem jako dwie różne.
18 mar 21:46
wredulus_pospolitus:
jeżeli tak to wtedy wtedy te 12 nadal wychodzi z 'mej logiki':
1x dl 24;
po 2x dla dl 25 − 29 (w sumie 10)
1x dl 30
18 mar 21:48
wredulus_pospolitus:
chociaż faktycznie ... winno się brać pod uwagę odbicia ... w końcu punkt P i środek okręgu
powoduje, że rozróżniamy cięciwę a od a' (z rysunku 21:30) po chociażby kącie pomiędzy
cięciwą a odcinkiem PO
18 mar 21:51
Mila:

x*y=144 i 24≤x+y≤30
144=2
4*3
2
(6+24)− jedna (dł.30)
(8+18), (18+8) (dł.26)− dwie ( taka sama dł. , inne położenie)
(12+12)− (dł.24) −jedna
(16+9), (9+16) −dwie(dł.25)
.....
18 mar 22:30
Mila:
x*y=6*24=144 −początkowy warunek
18 mar 22:31
Mila:
Nie widziałam waszych rozważań , gdy to pisałam . Też mi na razie wychodzi 10.
19 mar 01:16
Mila: Jest 12.
19 mar 11:59
Antoni: Super, dziękuję wam bardzo za pomoc
19 mar 12:03