Wysokość w trójkącie prostokątnym z wierzchołka kąta prostego
xyz: Proszę o pomoc z tym zadaniem
W trójkącie prostokątnym z wierzchołków kąta prostego poprowadzono wysokość o długości 2.
Oblicz długości docinków na jakie dzieli ta wysokość przeciwprostokątną o długosci 5.
Jakie jest tu rozwiązanie najprostszym możliwym sposobem?
18 mar 20:06
Krzysiek:

Rysujemy odcinek AB równy przeciwprostokatnej
Ze srodka odcinka AB kresllimy półokrag promieniem AS
Kreslimy wysokośc CD równa 2
trójkat ABC bedzie trójkatem prostokatnym bo kąt wpisany ACB oparty na srednicy ma 90
o
Mierzymy odcinek x i odcinek y
mamy tez w trójkącie prostokatnym
h=
√x*y
h
2=x*y
4=4*1
x=4 i y=1
18 mar 20:30
Jolanta: Wysokość dzieli przeciwprostokątna na dwa odcinki. x. i. y
I jest taka zależność h
2=x*y
Bierze się to z podobieństwa trojkatow
Narysuj trójkąt prostokątny np 3 kratki w pionie w prawo 9 kratek to nasze
przyprostokątne,poprowadź wysokość z kąta prostego
Mamy dwa trójkąty podobne h jest ich wspólnym bokiem
Na przeciwprostokątnej krótki odcinek zaznaczę x a dłuższy y
Mnożymy na ukos i mamy h
2=x*y
x+y=5.
y = 5−x
2
2=x*(5−x). Jasne?
,
18 mar 20:40
Krzysiek:
18 mar 20:48
Jolanta: 4=5x−x
2
x
2−5x+4=0
Δ=b
2−4ac=25−16=9
√Δ=3
x>0 i x<5
| | −b−√Δ | | 5−3 | |
x1= |
| = |
| =1. y=5−1=4 |
| | 2a | | 2 | |
Czyli przeciwprostokątnej na podzielona jest na dwa odcinki o długości 1 i 4
18 mar 20:48
Xyz: Dzięki wam za pomoc
18 mar 22:19