Całki
Ania: Potrzebuję pomocy z dwiema całkami.....
∫xx3+1dx
∫ (x2 −5x +9)/(x2+5x+6)dx
16 mar 17:56
wredulus_pospolitus:
zapisz ponownie pierwszy ułamek
skorzystaj z U, zamiast z u do zapisu ułamka:
| | coś | |
bo wtedy będziemy mieli |
| a nie cośx3 + 1 |
| | x3 + 1 | |
16 mar 18:23
wredulus_pospolitus:
2. przygotowanie:
| x2 − 5x + 9 | | x2 + 5x + 6 −10x + 3 | |
| = |
| = |
| x2 + 5x + 6 | | x2+5x + 6 | |
| | −10x + 3 | | A | | B | |
= 1 + |
| = 1 + |
| + |
| |
| | ((x+2)(x+3) | | (x+2) | | (x+3) | |
rozkład na ułamki proste mamy opanowany
16 mar 18:26
Ania: | | x | |
∫ |
| , dzięki za pomoc |
| | x3+1 | |
17 mar 22:10
17 mar 23:09