ctg(2x)
Mei Lin:
Obliczając kolejno sin(2x) i sin
2(x) otrzymujemy w znany sposób
| | cos(2x) | | 7 | |
ctg(2x)= |
| = |
| |
| | sin(2x) | | 24 | |
7*sin(2x)=24−48sin
2(x)
na tym sie zatrzymałem
Prosze o rozpisanie dalej
14 mar 11:57
wredulus_pospolitus:
ale co Ty właściwie masz zrobić
14 mar 13:09
Mei Lin:
wredulus
Mam wyznaczyc sin(x) i cos(x) z tego .
Potrzebne i mi to jest do obliczania współczynników krzywych stożkowych
14 mar 13:25
wredulus_pospolitus:
na pierwszy rzut oka:
| | 7 | |
ctg(2x) = 7/24 −−−−> cos(2x) = |
| sin(2x) |
| | 24 | |
układ równań z jedynką tryg. daje nam:
| | 7 | | 24 | |
sin(2x) = |
| ; cos(2x) = |
| lub |
| | 25 | | 25 | |
| | 7 | | 24 | |
sin(2x) = − |
| ; cos(2x) = − |
| |
| | 25 | | 25 | |
i teraz schodzimy do sinx i cosx
14 mar 13:47
Mei Lin:
Mam w podręczniku napisane tak
skąd 2x=60
o czyli x=30
o
czyli z tego mam sin30
o i cos30
o
2) ctg(2x)=0
skąd 2x=90
o czyli x=45
o
czyli z tego juz mam sin45
o i cos45
o
Natomiast tutaj mam
ctg(2x)=U{7}[24}
Tu juz tak łatwo nie będzie
Pisze tak
Obliczając kolejno sin(2x) i sin
2(x) otrzymujemy w znany sposób
| | 3 | | 4 | |
sin(x)= |
| i cos(x)= |
| |
| | 5 | | 5 | |
Właśnie chodzi o to jak
14 mar 13:47
wredulus_pospolitus:
a konkretniej ... z cos(2x) uzyskujemy po możliwe wartości sinx i cosx (z dokładnością do
znaku)
a następnie korzystając z sin(2x) regulujemy które kombinacje znaków pasują.
14 mar 13:48
Mei Lin:
Odezwe sie póżniej
14 mar 13:56
Mei Lin:
cos
2(2x)+sin
2(2x)=1
| | 7 | |
( |
| sin(2x))2+sin2(2x)=1 |
| | 24 | |
| 49 | |
| sin2(2x)+sin2(2x)=1 |
| 576 | |
cos
2(2x)+sin
2(2x)=1
| | 49 | | 576 | |
cos2(2x)= 1− |
| = |
| |
| | 625 | | 625 | |
cos(2x)=cos
2(x)−sin
2(x)
cos(2x)=cos
2(x)−(1−cos
2(x))
cos(2x)=2cos
2(x)−1
| | 4 | |
więc cos(x) nie wyjdzie |
| |
| | 5 | |
Gdzie skopałem?
14 mar 22:27
Mei Lin:
Spróbuje zrobic tak
| | ctg2(x)−1 | |
ctg(2x)= |
| |
| | 2ctg(x) | |
24(ctg
2(x)−1)=14ctg(x)
24ctg
2(x)−14ctg(x)−24=0
Δ=2500
| | 14−50 | | 36 | | 3 | |
ctgx1= |
| =− |
| =− |
| |
| | 48 | | 48 | | 4 | |
4sin(x)=3cos(x)
cos
2(x)+sin
2(x)=1
| | 4 | | 4 | |
cos(x)= |
| lub cos(x)=− |
| |
| | 5 | | 5 | |
| | 3 | | 3 | |
Stąd sin(x)= |
| lub sin(x)=− |
| |
| | 5 | | 5 | |
Wezme teraz
4cos(x)=−3sin(x)
Wyjdzie to samo
Teraz w związku z tym pytanie ?
Dlaczego autor wziąl sin(x) i cos(x) dodatnie ?
| | 7 | |
Czy dlatego że ctg(2x) = |
| >0 a wtedy jest albo w 1 ćwiartce albo w trzeciej |
| | 24 | |
W 1 ćwiartce sinus i cosinus jest dodatni a 3 ćwiartce sinus i cosinus jest ujemny
14 mar 23:57
wredulus_pospolitus:
po pierwsze ... masz tylko dwie opcje spełniające warunek: sinx*cosx > 0

(patrz znak ctgx)
po drugie ... w drugim przypadku wyjdą dwie inne opcje (które odrzuciłeś w pierwszym)
a w zadaniu nie masz napisanego, że 'x' jest kątem ostrym
15 mar 00:03
wredulus_pospolitus:
chwila (bo dałem Ci się nabrać) ... przecież w ctgx = −3/4 wyjdzie Ci:
sinx = 4/5 i cosx = −3/4 lub sinx = −4/5 i cosx = 3/5
czyli nie to samo co wcześniej Ci wychodziło
15 mar 00:05
Mei Lin:
Nie jest własnie napisane że to kąt ostry
15 mar 00:11
Mei Lin:
No własnie
| | 3 | | 9 | |
A ja tez (− |
| sin(x))2= |
| sin2(x) −więc wyjdzie to samo myśle sobie |
| | 4 | | 16 | |
15 mar 00:14
wredulus_pospolitus:
patrząc na poprzednie podpunkty −−−− taki musi być zamysł.
w końcu cos(2x) = 1/√3 daje nam kąt 60o ale także i 60o+180o = 240o
analogicznie w (b) odrzucono kąt 270o
nie mówiąc o wielokrotnościach ... czyli tak jakby przyjmowano, że x jest kątem ostrym, a co za
tym idzie, mamy warunek na kąt 2x
15 mar 00:34
Mei Lin:
wredulus
Te sin(x) i cos(x) potrzebne jest do niezmienników obrotu i jest włśnie wyliczane z ctg(2x)
W innym przykładzie wyszedł mi
| | π | | π | |
ctg(2x)=−1 to 2x=− |
| to x=− |
| |
| | 4 | | 8 | |
Wtedy sin(x)>0 i cos(x)<0
Dobrze myślę ?
15 mar 00:48