Definicja pochodnej
Hubert888: Na podstawie definicji oblicz pochodną funkcji f w punkcie x(0)
f(x) = 1 − x2, dla x(0) = 1
Wychodzi mi lim((1−x)(1+x)/(x−1))
A wiec x=1 nie należy do dziedziny
Coś źle robie czy zadanie jest źle ułożone?
10 mar 20:00
ABC: Żle rozumujesz
10 mar 20:49
Mei Lin:
| | f(x0+Δx)−f(x0) | |
limΔx→0 |
| = |
| | Δx | |
| | f(1+Δx)−f(1) | |
=limΔx→0 |
| = |
| | Δx | |
| | 1−(1+Δx)2)−(1−12) | |
=limΔx→0 |
| = |
| | Δx | |
| | 1−(1+2Δx+(Δx)2−0 | |
=limΔx→0 |
| = |
| | Δx | |
| | 1−1−2Δx−(Δx)2 | |
=limΔx→0 |
| = |
| | Δx | |
| | −Δx(2+Δx) | |
=limΔx→0 |
| =−2 |
| | Δx | |
Sprawdz tez sobie że wzoru
f=1−2x
2
f'(x)=−2x x=1 to pochodna f(1)=−2
10 mar 21:23
Mei Lin:
Ma byc f(x)=1−x2 a nie f(x)=1−2x2(ale to pewnie zauwazyłes
10 mar 23:23
wredulus_pospolitus:
olewam zapis lim
h−>0 zakładamy, że wszędzie go zapisałem:
| f(0+h) − f(0) | | (1+(h+0)2) − 1 | | h2 | |
| = |
| = |
| = h −−−> 0 |
| h | | h | | h | |
sprawdzenie:
f(x) = 1+x
2 −−−> f'(x) = 2x −−−> f'(0) = 2*0 = 0
10 mar 23:47
wredulus_pospolitus:
achh x
0 = 1 miało być
| f(1+h) − f(1) | | 1 + (1+h)2 − 2 | | 2h + h2 | |
| = |
| = |
| = 2 + h −−−> 2 |
| h | | h | | h | |
sprawdzenie analogicznie
10 mar 23:50
pochodna:
Coś Ci się wredulus pokiciało?
10 mar 23:59
wredulus_pospolitus:
da ... minus jest przed x2
11 mar 00:12