Długość basenu pływackiego jest równa 50m, a jego szerokość wynosi 20m. Głębokoś
Carollo:

Długość basenu pływackiego jest równa 50m, a jego szerokość wynosi 20m. Głębokość basenu na
jego środku jest równa 3m.
a) oblicz objętość basenu
b) oblicz łączną powierzchnie wszystkich ścian bocznych basenu.
Widziałem tylko, że można zastosować zależność, że a+b/2=3, ale obliczylem 4 bryły i dalej mam
objetosc ze zmienna a. nie wiem co dalej. Prosze o pomoc. Będę wdzięczny ;}
10 mar 16:46
10 mar 16:48
Carollo: To już widziałem, mówię. Nadal nie rozumiem co dalej
10 mar 16:53
Carollo: Znam tą zależność w trapezie równoramiennym, ba nawet sam do tego doszedłem. Tylko potrzebuję
wiedzieć co dalej bo mam objetosc policzoną z a bo b=6−a i sobie podstawiłem i dalej nie wiem
co
10 mar 16:55
Carollo: Z resztą na forum co wysłałeś też nie ma tego opisanego
10 mar 16:55
wredulus_pospolitus:
1. Zauważ, że w przekroju ten basen jest trapezem.
V
basenu = P
trapezu*H
czyli szerokość basenu =
natomiast odnośnie powierzchni bocznej, zauważ:
| | a+b | | a+b | |
Pb = 20b + 2* |
| *50 + 20a = 20(a+b) + 50(a+b) = 70(a+b) = 140 |
| = |
| | 2 | | 2 | |
10 mar 16:58
wredulus_pospolitus:
Jak widzisz ... bez względu jak 'wielki skos' (różnica głębokości) będzie w basenie ... jego
powierzchnia boczna oraz objętość będzie taka sama (o ile średnia głębokość jest stała)
10 mar 17:00
wredulus_pospolitus:
Czy wiesz 'dlaczego' tak jest
10 mar 17:01
Carollo: Faktycznie, teraz, zauważyłem. Dziękuję za wyjaśnienie
10 mar 17:06
Carollo: Jest to trapez równoramienny, więc bezwzględu na dlugosc skosu, powierzchnia boczna bedzie taka
sama.
Jezeli chodzi o objetosc to też, o ile faktycznie srodkowa dlugosc − srednia w tym przypadku,
bedzie taka sama.
10 mar 17:09
Carollo: w sensie nie równoramienny, ale wiem o co chodzi − wysokość się nie zmieni
10 mar 17:42