Planimetria - trapez
Kamilox: Dany jest trapez ABCD, w którym AB > CD. Prosta przechodząca przez C i równoległa do AD
przecina BD w punkcie E. Który z trójkątów BCD i AED ma większe pole?
9 mar 21:33
Olek:
| | 1 | | 1 | |
Pola: PBCD = |
| ah, PAED = |
| ah |
| | 2 | | 2 | |
9 mar 21:44
Kamilox: Te pola są takie same?
Nie do końca rozumiem dlaczego AD jest równe h.
9 mar 22:06
Mei Lin:
AD nie jest wysokościa
Zobacz na definicje wysokości
9 mar 22:10
Olek:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P = |
| ah1 + |
| ah2 = |
| a(h1 + h2) = |
| ah |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
9 mar 22:15
Olek:
Przecież nie oznaczyłem AD jako wysokość, h to wysokość trapezu
9 mar 22:17
Olek:
| | 1 | |
Pole trójkąta ABC: P = |
| ah, czy teraz jasne? |
| | 2 | |
9 mar 22:26
Kamilox: Teraz rozumiem. Dzieki
9 mar 22:49