Planimetria
Kamilox: oblicz pole trojkata rownoramiennego wpisanego w okrag o promieniu R, jesli podstawa trojkata
ma dlugosc R
9 mar 20:36
Mei Lin:

|AB|=R
|OA|=|OB|=R
|CO|=R
trójkat AOB jest trójkatem równobocznym o boku równym R
|OD|=h
1 wysokośc w trójkacie równobocznym AOB
Wysokośc (h) trójkata równoramiennego ABC
h=R+h
1
| R√3 | | 2R+R√3 | | R(2+√3) | |
h=R+ |
| = |
| = |
| ) |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| R | | R(2+√3) | | R2(2+√3 | |
P= |
| * |
| = |
| |
| 2 | | 2 | | 4 | |
9 mar 21:05
Olek:
Proponuję bez obliczania wysokości
9 mar 21:13
Kamilox: Dziękuję
9 mar 21:30
Olek:
| 1 | | 1 | |
Pole trójkąta ABC: P = |
| R2*sin30o*2 + |
| R2√3 = ... |
| 2 | | 4 | |
9 mar 21:38