matematykaszkolna.pl
. Olimpiada: Jak przygotować się do om Polecacie jakieś strony książki artykuły dla początkujących/zupełnie nowych w tej tematyce
8 mar 23:35
Olimpiada: I czy najpierw trzeba przerobić materiał do 4 klasy rozszerzony liceum z matematyki
8 mar 23:37
wredulus_pospolitus: najprościej −−− przerabiasz zadania z poprzednich lat ... trochę tego jest.
9 mar 00:27
Olimpiada: No dobra ale jak zaczynam od 0 to ciężko bez tych twierdzen i sposobów zrobić te zadania i właśnie jestem ciekawa jak się tego nauczyć
9 mar 00:53
Min.Edukacji: Znajdź sobie dobrego nauczyciela.
9 mar 08:10
olimpiadaodpowiedz: zalezy na jakim poziomie jestes. Ja zaczynalem w 1lo nie znajac zadnego materialu z 2 3 4lo (tbh tylko wlasnosci okregow trzeba znac) od zadan z 2 etapow OMJ i krowy pawlowskiego (ta zielona ksiazeczka). O zadne twierdzenia i sposoby sie nie martw, ilosc teorii ktora musisz umiecnna 1 i 2 etap jest znikoma. Wszystkie zadania opieraja sie na wpadnieciu na pomysl, ktory musisz udowodnić najczesciej teoria nieprzekraczajaca którejś tam klasy podstawowki. Zgaduje ze jestes w 2/3 klasie lo, wejdz sobie w takim razie na strone omj i porob zadania z 2 etapow. Te 1−2 powinienes robic z zamknietymi oczami, 3−5 juz moga byc trudne jesli nie masz "tego czegos" ale w końcu i do nich dotrzesz. I pamietaj, zadania olimpijskie nie maja nic wspolnego z zadaniami szkolnymi. Takze jesli po 2 minutach siedzisz i sie jedynie modlisz nad zadaniem, uznajesz ze za trudne i idziesz dalej, zle robisz. Nie bez powodu na 2 etapoe olimpiady masz 3 zadania na 5 godzin, ktore zreszta i tak jest zbyt krótkim czasem zeby sie doglebnie zastanowic nad kazdym zadaniem.
9 mar 10:08
wredulus_pospolitus: Tak naprawdę, ja bym widział dwa działy, dla których warto poznać teorię: 1. Geometria, a konkretniej planimetria i stereometria 2. Kombinatoryka. Pierwsze jest po prostu potrzebne ... trudno 'coś zauważyć' jeżeli nie mamy bladego pojęcia jaki związków (na przykład) pomiędzy kątami szukamy. Drugie po prostu ułatwi nam życie w przypadku niektórych zadań, bo nie będziemy musieli 'liczyć na łapkach'.
9 mar 12:04
Olimpiada: Dzięki @olimpiadaodpowiedz ale na drugi etap omj czy om wystarczy wiedza z podstawówki bo nie skumalam
9 mar 12:35
Olimpiada: Dobra a polecasz jakieś fajne ksiazki do geometrii albo kombinatoryki na początek
9 mar 12:36
. : Pytania − 1. Czy brałeś udział w OMJ? Jeżeli tak to ile razy i z jakim sukcesem? 2. W której klasie jesteś? 3. Czy w szkole lub w rodzinie jest ktoś kto może z Tobą siąść do takich zadań? 4. Jaki jest Twój 'end goal'?
9 mar 12:45
Olimpiada: 1 klasa, odpadłam w 2 etapie omj bo nie przygotowywalam się bo nie wiedziałam zbytnio jak
9 mar 13:12
olimpiadaodpowiedz: @wreduspospolitus jaka teorie do kombi? nie pamietam raczej zadnego zadania z 1/2 etapu (oczywiscie nie wliczajac takiego tegorocznego 12 np) ktore uzywalo czegos innego niz niezmienniki, a w algebrze i tlce jest troche do opanowania co potwierdzil tegoroczny 2 etap, bez nierownosci miedzy srednimi potegowymi i mtf/eulerem bylo ciezko
9 mar 13:54
olimpiadaodpowiedz: @Olimpiada na drugi etap omj wystarczy wiedza szkolna + podstawowa teoria z geometrii i jakas arytmetyka modularna. w tegorocznym 2 etapie omj wszystkie zadania dalo sie zrobic wiedza szkolna, choc znajomosc arytmetyki modularnej mocno ulatwiala zadanie 5. na stronie omj masz tez taka fajna zakladke https://omj.edu.pl/dopobrania gdzie jest kilka fajnych broszurek. zapewne beda one dla ciebie za trudne, ale jak sie juz troche wkrecisz w to olimpijskie myslenie, to w broszurce "matematyczne seminarium olimpijskie czesc 1" jest baaaaardzo duza czesc teorii "koniecznej" na omie, wedlug mnie warto bedzie przerobic. narazie moge ci polecic pierwsza rzecz jaka zrobilem ja jesli chodzi o matematyke olimpijska, przez ktora nie mialem takiego startu ze nic nie wiem. na stronie omj masz statsytyki do kazdego 2 etapu. powybieraj sobie najprostsze zadania, zrob je. potem trudniejsze, trudniejsze (czerp wiedze z innych zrodel w miedyczasie) i zanim sie obejrzysz to 2 etapy omj nie beda ci stanowily zadnego problemu! 1 etap oma dopiero za pol roku, jesli utrzymasz systematycznosc to na pewno sie dostaniesz juz w nastepnym roku szkolnym
9 mar 14:08
Olimpiada: Dziękuję
9 mar 16:24