wredulus_pospolitus:
ojjj ... to nie jest podobne zadanie

Metoda I (na 'szpryciala')
1. zauważmy, że:
| | 1 | | 1 | | 6*1 | |
P(∑ kostek ≤ 6) = P(∑ kostek ≥ 8) = |
| (1 − P(∑ kostek = 7) ) = |
| *(1 − |
| ) = |
| | 2 | | 2 | | 62 | |
wredulus_pospolitus:
Metoda II (dłuuuuga):
A − wylosowana suma oczek jest nie większa niż 6
#A = 5 + 4 + 3 + 2 + 1 = 15
bo mamy sytuacje:
1,5 ; 1,4 ; 1,3 ; 1,2 ; 1,1
2,4 ; 2,3 ; 2,2; 2,1
3,3 ; 3,2 ; 3,1
4,2 ; 4,1
5,1
#Ω = 6
2
| | 15 | | 5 | | 5 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | 62 | | 2*6 | | 12 | |