matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
srodkowa
Podstawy Geometrii:
W trójkącie ABC odcinek AD jest środkowa względem boku BC Obliczyć długość tej środkowej wiedząc że obwód trójkata ABC jest o 17 cm mniejszy od sumy obwodów trójkątów ADB i ADC
1
CD=DB=
a
2
1
1
a+b+c+17=s+c+
a+s+b+
a
2
2
a+b+c+17=2s+a+b+c 17=2s s=8,5cm
6 mar 22:23
środkowy:
6 mar 23:12
Podstawy Geometrii:
Dzięki
6 mar 23:22