równanie
Mei Lin:
Podczas rozwiązywania innego równania dostałem równanie postaci
−8sin4(x)+8sin2(x)−1=0
8sin4(x)−8sin2(x)+1=0
sin2(x)=t i t∊[0,1]
8t2−8t+1=0
Δ=32
√32=4√2
8−4√2
2−√2
t1=
=
należy do zbioru rozwiązan
16
4
8+4√2
2+√2
t2=
=
należy do zbioru rozwiązan
4
4
2−√2
sin2(x)=
4
2−√2
sin(x)= √
4
lub
2−√2
sin(x)=−√
4
Jak zapisac rozwiązania ?
Dziękuje
6 mar 00:02
qstosz:
√2 − √2
π
sin(x) =
= sin(
)
2
8
6 mar 00:13
Mei Lin:
Dzięki bardzo
Już dalej wiem , bo chciałem to robić w przyblizeniu i stosowac miare kątową