|AB | = 30 , |BC | = |AC | = 3 9
Carollo: Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt równoramienny ABC , w którym |AB | = 30 , |BC | = |AC | =
3 9 i spodek wysokości ostrosłupa należy do jego podstawy. Każda wysokość ściany bocznej
poprowadzona z wierzchołka S ma długość 26. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
r=promien wpisanego okregu w trojkat
R=promien opisanego okregu na trojkacie
Czy mogę skorzystać ze wzoru abc/4R skoro spodek wysokosci ostroslupa dzieli wysokosc podstawy
trojkata rownoramiennego na r i R? Widzialem rozwiazanie z r ale przeciez z R tez to mozna
zrobic
a mi nie wychodzi tym sposobem

Prosze o wytlumaczenie
5 mar 19:20
chichi:
"Czy mogę skorzystać ze wzoru abc/4R skoro spodek wysokosci ostroslupa dzieli wysokosc podstawy
trojkata rownoramiennego na r i R?"
skąd płynie ten wniosek? przecież środki okręgów wpisanego i opisanego na trójkącie nie
pokrywają się, gdy trójkąt ten nie jest równoboczny...
5 mar 19:25
Carollo: Ten wniosek płynie z tego, że wysokość trójkąta równoramiennego jest zarówno symetralną i
dwusieczną.
Aaaa... już zrozumiałem to że jest to symetralna i dwusieczna to jest to racja ale dwusieczne
kątów w tym
trojkącie przecinają się gdzie indziej niz w przypadku symetralnych.
Wniosek: Leżą na tej samej wysokosci trojkata równoramiennego ale srodki okregow znajduja sie
gdzie indziej na tej wysokosci
5 mar 19:46
chichi:
Nie koniecznie... środek okręgu opisanego na trójkącie równoramiennym, który jest rozwartokątny
leży na przedłużeniu wysokości
5 mar 19:56
Carollo: No tak, leży na przedłużeniu a w ostrokatnym lez juz na wysokosci wewnatrz
5 mar 20:17
klen22: nie wiem
5 mar 20:27
Jolanta: Masz promień okręgu wpisanego?
5 mar 20:57
Jolanta: Masz promień okręgu wpisanego?
5 mar 20:57
Podstawy Geometrii:
Jesli spodek wysokości ostrosłupa nalezy do podstawy to oznacza że wysokośc ta będzie
prostopadła do podstawy
P=
√p(p−a)(p−b)(p−b)
P=
√54*24*15*15=540
5 mar 21:27
chichi:
a czy wysokość może nie być prostopadła? przecież tak jest zdefiniowana...
5 mar 21:38
Podstawy Geometrii:
Bardziej chodziło mi o to że nie bedzie padac wewnątrz trójkata czy na zewnątrz
5 mar 21:42
Jolanta: Środek okręgu jest spadkiem wysokości ostrosłupa jeżeli wszystkie ściany nachylone są pod tym
samym kątem do podstawy
5 mar 21:47
Jolanta: Środek okręgu jest spadkiem wysokości ostrosłupa jeżeli wszystkie ściany nachylone są pod tym
samym kątem do podstawy
5 mar 21:47
Podstawy Geometrii:
Mozna prosić o rozwiązanie z tym promieniem r .
5 mar 21:51
Jolanta: r2+H2=262
5 mar 21:52
Jolanta: 10
2+H
2=676
H=
√576=24
Wysokość trójkąta w podstawie z tw Pitagorasa
5 mar 21:57
Podstawy Geometrii:
Jolanta
Moze ja czegoś nie rozumiem
Nie bardzo rozumiem do czego ten promien jest potrzebny
Spodek (D) wysokości (H) leży na podstawie
5 mar 22:00
Jolanta:
15
2+h
2=39
2
h=
√2521−225=36
5 mar 22:04
Jolanta: No tak nie doczytałam Jakoś głupio zasugerowałem się jak pytał o promień okregu
5 mar 22:05
Podstawy Geometrii:
Dziękuję
5 mar 22:08
Jolanta: Za co?
5 mar 22:08
Jolanta: Za co?
5 mar 22:09
Podstawy Geometrii:
Z grzeczności
5 mar 22:09
Karola:
5 mar 22:09
Jolanta: A moz wiesz dlaczego wysyła mi się podwójnie skoro tylko raz naciskam ?
5 mar 22:09
Jolanta: A moz wiesz dlaczego wysyła mi się podwójnie skoro tylko raz naciskam ?
5 mar 22:10
Mila:

SO⊥pł. ABC to z tw
3⊥ jest prostopadła każdej prostej tej pł. przechodzącej
przez punkt przebicia O.
ΔSOD≡ΔSOE≡ΔSOF ( cecha ? )⇒OD=OE=OF
O jest środkiem okręgu wpisanego w ΔABC
Dalej potrafisz skończyć?
5 mar 22:10
Podstawy Geometrii:
Kiedyś mi także z komputera tak wysyłało .
Po dwóch tygodniach sie skonczyło .
Potrafie to dokończyc Mila
Tylko jedno mnie zastanawia . czy to zadanie jest dobrze przepisane
Spodek wysokości ostrosłupa to nie jest punkt O tylko punkt D (on pisze że należy do podstawy
5 mar 22:19
Jolanta: Podstawy geometrii H nie może być na boku trójkąta
5 mar 22:22
Jolanta: Chociaż w sumie dlaczego by nie
5 mar 22:25
Jolanta: A nie jest tak,że ten ostrosłup jest pochyly Czyli liczymy z tw. Pitagorasa h postawy ,pole i
podstawiamydo wzoru na V Pp=540 i H=26
5 mar 22:41