matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Jak to rozwiązać najprościej, bo liczę i liczę i końca nie widać.
Alina :
x+2
x
2
−4
(
)
2
+(
)
2
=0
x
2
−2x
x−4
5 mar 16:42
Mila:
x
2
−2x≠0⇔x(x−2)≠0⇔x≠0 i x≠2 i x≠4 Suma: a
2
+b
2
=0⇔a=0 i b=0
x+2
x
2
−4
=0 i
=0 i x∊D
r
x
2
−2x
(x−4)
x+2=0 i x
2
−4=0
x=−2
i x=2 ∉D
r
i
x=−2
Odp. x=−2
5 mar 17:50
Joanna :
Dziękuję
8 mar 13:10