proszę o rozwiązanie
Ania: w trójkącie równoramiennym ABC podstawa AB ma długości 16 cm a ramiona BC i AC − 10cm
sprawdź czy trójkąt jest ostrokątny czy rozwartokątny oblicz promień okręgu opisanego na
tym trójkącie na dwa sposoby
102 + 102 = 82
200 .< 256 ⇒ Δ ABC jest rozwartokątny
CD = h = 6 cm
z ΔB0C − prostokątny
82 + (R − 6 )2 = R2 ⇒ R = 253
nie wiem jak obliczyć promień okręgu opisanego na
tym trójkącie na dwa sposoby
4 mar 07:18
.:
Na przykład:
Skorzystaj z Tw. Sinusow wykorzystując sinusa kąta ostrego.
4 mar 10:36
Ania: ale nie braliśmy Tw. sinusów
4 mar 11:49
Qbuś:
W karcie wzorów masz:
i otrzymujesz
4 mar 12:05
Podstawy Geometrii:

h
2=10
2−8
2
h
2=36
h=6
Policz .
Lub
Długości boków masz dane
Pole trójkata tez policzysz .
4 mar 12:10
Jolanta: | | abc | |
R= |
| Aniu a taki wzór ? |
| | 4P | |
4 mar 12:15
Jolanta: a ,b,c długości boków trójkąta
P pole trójkąta
Liczysz wysokość z tw Pitagorasa,pole trójkąta,promień okręgu
4 mar 12:23
Ania: ale trójkąt jest rozwartokątny i środek okręgu nie należy do trójkąta leży poza trójkątem
4 mar 12:49
Podstawy Geometrii:
Rysunek do zadania jest poglądowy .
Możesz sobie sama zrobic rysunek dokładny w zeszycie .
natomiast wzory do obliczenia długości promienia okregu opisanego na trójkącie pozostana takie
same
4 mar 12:57
Ania: jeżeli obliczę R według wzoru R = abc4P to promień okręgu nie jest równe R = 253
które wcześniej obliczyłam a wynik w podręczniku jest to R = 253
4 mar 13:20
Ania: przepraszam za moje błędy wszystko jest dobrze i dziękuję bardzo za rozwiązanie
4 mar 13:26
Jolanta:
4 mar 13:31
Podstawy Geometrii:
Ja także się uczę
4 mar 13:35
Ania: a jak to obliczyć z podobieństwa odpowiednich trójkątów prostokątnych
bo w poleceniu powyższy zadaniu jest
jest aby skorzystać z podobieństwa odpowiednich trójkątów prostokątnych
4 mar 13:41
wredulus_pospolitus:
ale żeby co policzyć
4 mar 15:10
qstosz:

Korzystamy z podobieństwa trójkątów.
Promień R = |CS| = |ES|, środek okręgu opisanego jest punktem przecięcia symetralnych boków.
ΔSED~ΔADC (kąt, kąt)
| |CS| | | |AC| | | R | | 10 | | 50 | | 25 | |
| = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ R= |
| = |
| |
| |CE| | | |CD| | | 5 | | 6 | | 6 | | 3 | |
4 mar 17:49
Ania: dziękuję bardzo
5 mar 12:31
qstosz:
mała poprawka: ΔSEC~ΔADC
5 mar 15:45
Ania: dziękuję
6 mar 07:03