Pazdro mat1rozszerzone
Sigma: Wyznacz liczbę a, dla której dziedziną funkcji f jest podany obok zbiór D.
D=R−{−3,3}
Mi się wydaje że a powinno należeć do R+ ∪ {−9}
W odpowiedziach jest −9
3 mar 22:31
∑:
a= −9
| | 5 | |
bo f(x)= |
| to D=R\{−3,3} |
| | x2−9 | |
3 mar 22:36
Sigma: A tak w teorii a mogłoby należeć R+ ∪ {−9}?
Skoro x2≠−a
To wtedy a byłoby ujemne albo równe 9 czyli ten warunek zachodzi dla x w tej dziedzinie
3 mar 22:42
Sigma: Chociaż w sumie gdyby a np było równe 1 to wtedy by x nie wykluczał z dziedziny 3 i −3 jednak
rozumiem sorry
3 mar 22:44
∑:
dziedzina to zbiór x a nie x2
3 mar 22:45