Ciągi geometryczne
pros: Ze zbioru {1,2,3,...,n} tworzymy ciągi geometryczne długości k, o ilorazie różnym od 1. Znaleźć
oszacowanie dolne na liczbę takich ciągów.
3 mar 20:34
pros: Czy ktoś wie jak zrobić to zadanie?
4 mar 19:01
wredulus_pospolitus:
trochę idiotyczna treść ... mamy oszacować z dołu −−−> '0'.
Nie jest nigdzie powiedziane jak dokładny ma być to szacunek.
4 mar 20:28
wredulus_pospolitus:
'Dokładniejsze oszacowanie z dołu"
1. n < 2k−1 ⇒ Liczba ciągów = 0
2. k = 1 ⇒ Liczba ciągów = 0
3. n = 2k−1 ∧ k > 1 ⇒ Liczba ciągów = 2
4. n > 2k−1 ∧ k > 1 ⇒ Liczba ciągów ≥ 2
4 mar 20:38
pros: Ja źle napisałem, chodzi o oszacowanie liczby takich ciągów po prostu.
4 mar 20:46
wredulus_pospolitus:
nadal −−− jak dokładnego oszacowania poszukujesz

W ramach czego masz to zadanie
4 mar 21:04
pros: Sumowanie prawdopodobieństw jest po ilości takich ciągów geometrycznych i chcę oszacować tę
sumę.
4 mar 21:26
wredulus_pospolitus: pokaż oryginalne zadanie
4 mar 21:40
pros: Niech dane będą liczby k i ℓ. Znajdź oszacowanie dolne na największą liczbę n =
n(k, ℓ) taką, że istnieje pokolorowanie zbioru [n] = {1, 2, . . . , n} ℓ kolorami nie
zawierające nietrywialnych monochromatycznych ciągów geometrycznych o długości k.
4 mar 21:50
wredulus_pospolitus:
Przypomnij mi proszę ... co oznacza: nietrywialnych monochromatycznych ciągów geometrycznych
4 mar 22:13
pros: Ciąg nietrywialny, to taki ciąg, którego wszystkie wyrazy są różne. Czy pytasz o
monochromatyczność?
4 mar 22:36
wredulus_pospolitus:
chwileczkę −−−− zauważ, że to zadanie ni jak się ma do tego o co początkowo pytałeś.
0. czy tenże ciąg geometryczny musi zawierać wszystkie elementy danego koloru

1. rozumiem, że kolorujemy 'po równo' każdym kolorem (o ile to możliwe).
czyli (jeżeli ciąg miałby zawierać wszystkie elementy danego koloru)
| | n | | n | |
podłoga[ |
| ] ≤ k ≤ sufit[ |
| ] |
| | l | | l | |
4 mar 23:10
wredulus_pospolitus:
dodatkowo n = n(k,l) <−−−− czym jest to pierwsze 'n'
4 mar 23:15
pros: Zadanie rozwiązuje z wykorzystaniem metody probabilistycznej Erdosa i potrzeba oszacować liczbę
tych ciągów. Elementy kolorujemy niezależnie i losowo każdy z prawdopodobieństwem 1/ℓ.
4 mar 23:54